Υγιής επιδερμίδα και το Χειμώνα…

Καταμεσής του Χειμώνα και το κρύο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Τι κάνουμε, λοιπόν τώρα, για να προστατέψουμε την επιδερμίδα μας από την ξηροδερμία και την ταλαιπωρία που μας επιφυλάσσει ο παγωμένος φίλος μας; Παρακάτω καταρρίπτονται οι μύθοι που επικρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με το κρύο και την επιδερμίδα.

Μύθος 1: Τον Χειμώνα πρέπει να αλλάζουμε κρέμα.

Η κρέμα που συνηθίζετε να βάζετε δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στην ενυδάτωση της επιδερμίδας, παρά μόνο αν κατοικείτε σε περιβάλλον με… πολικές θερμοκρασίες. Ωστόσο, ενισχύστε τη με ένα σέρουμ αποτοξίνωσης. Αυτοί οι οροί έχουν ελαφριά σύνθεση, συνεπώς δεν επηρεάζουν την υφή, την πυκνότητα και τις ιδιότητες της κρέμας σας και επιπλέον, διεισδύουν στην καρδιά των κυττάρων μεταφέροντας τα θρεπτικά συστατικά.

Μύθος 2: Ο κρύος αέρας προκαλεί ξεφλούδισμα του δέρματος.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στους εσωτερικούς χώρους από τα κλιματιστικά και τα καλοριφέρ ευθύνονται γι’ αυτό. Όσοι βρίσκονται συνεχώς κλεισμένοι μέσα σε χώρους που θερμαίνονται υπερβολικά, πραγματικά υποφέρουν. Και ο λόγος είναι διότι σε αντιδιαστολή με τη θερμότητα που εκπέμπει η ατμόσφαιρα το καλοκαίρι, η τεχνητή θερμότητα στους κλειστούς χώρους αφαιρεί τη φυσική υγρασία, τόσο από το περιβάλλον όσο και από το ανθρώπινο δέρμα. Διατηρήστε το θερμοστάτη όλη μέρα σταθερά στους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Μύθος 3: Η ενυδατική κρέμα πρέπει να είναι πλούσια και να μην έχει λεπτή υφή, διαφορετικά δεν ενυδατώνει.

Το μυστικό βρίσκεται στα εξελιγμένα συστατικά μιας κρέμας και όχι στην παχύρρευστη υφή των ελαφριών προϊόντων καθαρισμού. Οι “βαριές” κρέμες περιέχουν συνήθως βαζελίνη, λανολίνη και άλλα παράγωγα πετρελαίου, τα οποία εξασφαλίζουν ότι η υγρασία δεν θα εξατμιστεί, «φυλακίζοντάς» την. Οι ελαφριές κρέμες ή λοσιόν τροφοδοτούν την επιδερμίδα με υδατικούς παράγοντες. Παράλληλα, οι λεπτές υφές τους χαρίζουν περισσότερη λάμψη χωρίς ίχνος γυαλάδας ή λιπαρότητας. Επιλέξτε προϊόντα με συστατικά όπως το υαλουρονικό ή το γαλακτικό οξύ, τη προβιταμίνη Β5, καθώς και τις ενυδατικές φόρμουλες που περιέχουν άλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ ή οξέα φρούτων).

Μύθος 4: Όσο περισσότερο κάθεσαι στη ζεστή μπανιέρα τόσο καλύτερα ενυδατώνεται το δέρμα.

Θυμάστε πώς συμπεριφέρεται το δέρμα σας στο θερμό περιβάλλον; Ιδρώνει. Όταν λοιπόν κάνετε μπάνιο με θερμοκρασία νερού μεγαλύτερη από του σώματός σας, οι πόροι ανοίγουν υπερβολικά και η φυσική υγρασία εξατμίζεται. Αν σας αρέσει ένα ζεστό μπάνιο, περιοριστείτε στο πεντάλεπτο και χρησιμοποιήστε ένα κρεμώδες αφρόλουτρο. Μόλις τελειώσετε, σκουπίστε όλο το σώμα μαλακά με μια πετσέτα φροντίζοντας να αφήνετε την επιδερμίδα σας ελαφρώς νωπή. Τότε απλώστε την ενυδατική σας ώστε να διατηρήσετε όλη την υγρασία.

Μύθος 5: Η ξηροδερμία λόγω του κρύου προκαλεί πιτυρίδα.

Παραδόξως η πιτυρίδα δεν προκαλείται από υπερβολική ξηρότητα στην επιδερμίδα του κεφαλιού, αλλά από έναν μύκητα. Το χειμώνα, αυτά τα λευκά ψήγματα γίνονται περισσότερα εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού υγρασίας στο τριχωτό, κάτι που μπορείτε εύκολα να αντιμετωπίσετε χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σαμπουάν και conditioner με πυριθειόνη ψευδαργύρου.