Υγεία: 5 «σημάδια» που δείχνουν ότι χρειάζεστε περισσότερους υδατάνθρακες

Στη “μαύρη λίστα” έχουν μπει οι υδατάνθρακες τα τελευταία χρόνια ειδικά από τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος.

Οι περισσότερες  δίαιτες είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε υδατάνθρακες, τους οποίους μάλιστα καταδικάζουν, δημιουργώντας αυτό που λέμε carbophobia («υδατανθρακοφοβία»). Όμως οι υδατάνθρακες διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη δομή και τη λειτουργία των οργάνων του σώματος και τα νευρικά κύτταρα.

Είναι αλήθεια πως εδώ και χρόνια χειριζόμαστε άσχημα τους υδατάνθρακες στη διατροφή μας. Εσφαλμένα σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους και τις κενές θερμίδες, όλοι χωρίς την παραμικρή εξαίρεση.

Κι όμως οι υδατάνθρακες στην πραγματικότητα είναι ένα ουσιαστικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής -ειδικά αν θέλετε να ακολουθήσετε οποιοδήποτε είδος σωματικής δραστηριότητας- και σίγουρα είναι ένα από τα πιο γευστικά.

Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν ότι τα παιδιά και οι ενήλικες θα πρέπει να παίρνουν το 45-60% των ημερήσιων θερμίδων τους από υδατάνθρακες. Φυσικά δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Εκείνοι που προέρχονται από ραφιναρισμένα σάκχαρα και άλευρα μπορεί να προκαλέσουν μόνο ενοχλητική λαχτάρα για ακόμα περισσότερο φαγητό. Αλλά οι υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής αλέσεως ή λαχανικά, δεν οδηγούν στην ίδια δραματική αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Παραλείψτε, λοιπόν, τα σακχαρούχα δημητριακά και τα μακαρόνια, αλλά χορτάστε με φασόλια, φρούτα, πλιγούρι βρώμης.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν τρώτε τους απαιτούμενους για τον οργανισμό σας υδατάνθρακες:

1. Eχετε κακή αναπνοή
Ο στόχος μιας χαμηλής σε υδατάνθρακες διατροφής είναι να κάψει τα αποθέματα του λίπους του σώματος για ενέργεια αντί να κάψει τους υδατάνθρακες, αν και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό δεν οδηγεί σε μια μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Οταν το σώμα καίει το λίπος το κάνει με μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση, που απελευθερώνει χημικές ουσίες που ονομάζονται κετόνες. Οι κετόνες, δυστυχώς, έχουν λιγότερο ευχάριστη οσμή και συχνά την απελευθερώνουν μέσω της αναπνοής. Τα κακά νέα για όσους κάνουν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι πως αυτό δεν είναι ένα θέμα υγιεινής στόματος, κάτι που σημαίνει πως όσο κι αν βουρτσίσουν τα δόντια τους, ή χρησιμοποιήσουν το οδοντικό νήμα ή αποξέσουν τη γλώσσα τους, δεν αρκεί ενδεχομένως για να ξεπεραστεί αυτή η οσμή.

2. Οι προπονήσεις σας χάνουν την έντασή τους
Οταν σωματικά δραστήριοι άνθρωποι σταματούν να παίρνουν αρκετούς υδατάνθρακες, το σώμα μπορεί να καταφύγει στη χρήση της πρωτεΐνης για την απαραίτητη λειτουργία των μυών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των μυών. Η αναπλήρωση του σώματος μετά την προπόνηση με υδατάνθρακες που κάηκαν κατά τη διάρκεια της προπόνησης, επιταχύνει την ανάκτηση και προετοιμάζει ένα καλύτερο πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα.

3. Αισθάνεστε λίγο μπερδεμένοι
Ακριβώς όπως το σώμα, έτσι και ο εγκέφαλος βασίζεται επίσης σε υδατάνθρακες που διασπώνται σε γλυκόζη για ενέργεια. Και όταν ο εγκέφαλος δεν παίρνει τη γλυκόζη που χρειάζεται, δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μια μικρή μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες βαθμολογήθηκαν χειρότερα σε μια σειρά από τεστ μνήμης από τις γυναίκες που έκαναν διατροφή χαμηλή σε θερμίδες, αλλά θρεπτικά ισορροπημένη. Οταν οι γυναίκες που έκαναν χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή άρχισαν να τρώνε πάλι υδατάνθρακες, ο εγκέφαλός τους επανήλθε και πάλι στα φυσιολογικά του επίπεδα.

4. Εχετε κακή διάθεση
Οι άνθρωποι που έκαναν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, έχει αναφερθεί πως γίνονται περισσότερο οξύθυμοι και κουρασμένοι, ακόμα κι όταν η δίαιτά τους έφερε αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους. Μια πιθανή αιτία μπορεί να είναι πως οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για την παραγωγή της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την ανύψωση του πνεύματος. Αλλά ένα σχέδιο διατροφής χαμηλό σε υδατάνθρακες, σε σύγκριση με ένα πρόγραμμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μπορεί επίσης να είναι λιγότερο διασκεδαστικό. Η έρευνα παρακολούθησε 106 παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα σε δίαιτες που έκαναν για ένα χρόνο και ήταν είτε χαμηλές σε υδατάνθρακες είτε χαμηλές σε λιπαρά. Ενώ και δυο ομάδες που ακολούθησαν πιστά τις δίαιτές τους έχασαν βάρος, εκείνοι που έτρωγαν λιγότερους υδατάνθρακες, ανέφεραν επιδείνωση της διάθεσής τους με την πάροδο του χρόνου, ενώ η διάθεση εκείνων που έτρωγαν λιγότερα λιπαρά βελτιώθηκε.

5. Δεν είστε τακτικοί στην τουαλέτα
Ενα από τα κύρια μέρη όπου έχει κάποιος την ευκαιρία να δει τις μεταβολικές αλλαγές σε οποιοδήποτε είδος διατροφής ακολουθεί, είναι στο γαστρεντερικό του σωλήνα. Το πιο πιθανό, λοιπόν, σε περίπτωση διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες είναι οι αλλαγές αυτές να εκδηλωθούν με τη μορφή δυσκοιλιότητας, καθώς θα έχουν γίνει περικοπές στα δημητριακά. Γι’ αυτό θα πρέπει να τρώτε περισσότερα λαχανικά και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.