Υγεία: Σούπερ τροφές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Υγεία: Σούπερ τροφές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Οι σούπερ τροφές παρέχουν θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα όχι μόνο για να αποκρούσει τις λοιμώξεις και τους ιούς, αλλά επίσης για να πολεμήσει ασθένειες που συνδέονται με το ανοσοποιητικό, όπως η αρθρίτιδα.

Μπορούν ακόμα να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

Μία σούπερ τροφή περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών που μάχονται τις ασθένειες, είναι άμεσα διαθέσιμη, οικονομική και νόστιμη χωρίς την ανάγκη για αλμυρά καρυκεύματα ή πρόσθετα λίπη.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι σούπερ τροφές που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα:

Πράσινο τσάι

Πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, τις πολυφαινόλες, το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για έναν αριθμό διαφορετικών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του παγκρέατος. Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (e.coli) που προκαλεί το έλκος του στομάχου. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να υπερβάλετε στην κατανάλωσή του, ένα με δύο φλιτζάνια αρκούν για να πάρετε όλα τα οφέλη, χωρίς τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης που μπορεί να επηρεάσει τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου.

Σκόρδο

Το σκόρδο προσθέτει γεύση στα αγαπημένα σας πιάτα και περιέχει την βιοενεργή χημική ουσία αλισίνη. Αυτή η χημική ουσία πιστεύεται ότι έχει αντιβακτηριακή δράση που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων που προκαλούνται από τη σαλμονέλα και τον σταφυλόκοκκο. Το σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος.

Μύρτιλα

Τα μύρτιλα αποτελούν ένα ισχυρό όπλο στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες, καλή πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου. Επίσης, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που εκτός του ότι είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, έχουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ένα φλιτζάνι μύρτιλα μπορεί να βοηθήσει στην πρόσληψη θρεπτικών ουσιών που ενισχύουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μέλι

Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς από τους αρχαίους χρόνους. Υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, η οξύτητα και η σειρά των φυτοχημικών μελιού πιστεύεται ότι είναι τα συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση βακτηρίων όπως ο e.coli και ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά για την επούλωση των πληγών αλλά και για την ανακούφιση του γαστρικού έλκους και τη μείωση της φλεγμονής. Μία με πέντε κουταλιές της σούπας μέλι καθημερινά βοηθούν να πάρετε όλα τα οφέλη για την υγεία.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε μια σειρά θρεπτικών ουσιών που προάγουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Περιέχουν ακόμα σελήνιο, κάλιο και βιταμίνη D. Ένα συστατικό τους που ονομάζεται β-γλυκάνη βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο. Τα μανιτάρια Shiitake είναι οι καλύτερες πηγές β-γλυκάνης. Καταναλώστε 90 γραμμάρια μανιτάρια ωμά ή μαγειρεμένα, για να βελτιώσετε την πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών σας.

Στρείδια

Το σώμα χρειάζεται τον ψευδάργυρο ώστε τα κύτταρα του αίματος να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις. Αν δεν παίρνετε αρκετό ψευδάργυρο στη διατροφή σας, μπορεί να επηρεαστεί η ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών ασθενειών όπως η πνευμονία.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι έχει υποστεί ζύμωση και είναι φορτωμένο με φιλικά βακτήρια, γνωστά ως προβιοτικά. Αυτοί οι μικροοργανισμοί βελτιώνουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, μειώνουν την φλεγμονή και την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο. Συμπεριλάβετε το γιαούρτι στη διατροφή σας και εκτός του ότι θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, θα καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε ασβέστιο, βιταμίνη D, κάλιο και πρωτεΐνη.

Εσπεριδοειδή και κόκκινες πιπεριές

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C, το βασικό συστατικό των εσπεριδοειδών και των κόκκινων πιπεριών, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η απαιτούμενη ποσότητα καθημερινής πρόσληψης βιταμίνης C για την αποφυγή λοιμώξεων είναι περίπου 200 mg. Ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει περίπου 70 mg βιταμίνης C, ένα grapefruit 90 mg και μία μεσαία πιπεριά 150 mg. Για τη μέγιστη απορρόφηση όλων των θρεπτικών στοιχείων μπορείς να συνδυάσεις την κατανάλωση εσπεριδοειδών με καρύδια και της κόκκινης πιπεριάς με χούμους ή γκουακαμόλε!

Ηλιόσποροι και αμύγδαλα

Εκτός από τη βιταμίνη C, η βιταμίνη E παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας τον οργανισμό από τη λοίμωξη από βακτήρια ή ιούς. Μόλις 1/4 της κούπας ηλιόσποροι προσφέρει σχεδόν τη μισή ποσότητα της καθημερινής απαιτούμενης πρόσληψης βιταμίνης E, ενώ η ίδια ποσότητα αμυγδάλων προσφέρει το 45% της απαιτούμενης ποσότητας βιταμίνης Ε. Μπορείς εύκολα να τα συνδυάσεις είτε με φρέσκα φρούτα της αρεσκείας σου, είτε προσθέτοντας ηλιόσπορους ή βούτυρο αμυγδάλου σε ένα super δυναμωτικό smoothie!

Καρότα

Τα καρότα αποτελούν αποτελούν κορυφαία πηγή βήτα καροτίνης, η οποία υποστηρίζει τη βιταμίνη Α. Αυτό το θρεπτικό συστατικό βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία καταπολεμούν τα βακτήρια και τους ιούς. Επιπλέον, βοηθά στη διαμόρφωση των βλεννογόνων που συμβάλλουν στην προστασία του αναπνευστικού συστήματος από τις λοιμώξεις. Ένα φλιτζάνι ωμά καρότα προσφέρουν πάνω από το 100% της συνιστώμενης πρόσληψης. Συνδύασε τα καρότα με ταχίνι που αποτελεί έναν απολαυστικό και top θρεπτικό συνδυασμό!