Υγεία: Μήλα και αχλάδια βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα μήλα και τα αχλάδια είναι καλά για απώλεια βάρους

Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό – δύο ιδιότητες που τα καθιστούν χορταστικά.

Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν φέτες μήλου πριν από το γεύμα αισθάνθηκαν πληρέστεροι από εκείνους που κατανάλωναν χυμό μήλου ή καθόλου μήλα.

Στην ίδια μελέτη, όσοι ξεκίνησαν το γεύμα τους με φέτες μήλου έφαγαν επίσης κατά μέσο όρο 200 λιγότερες θερμίδες από εκείνους που δεν έφαγαν.

Τα αχλάδια έχουν υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών, αποτελούν άριστη πηγή βιταμίνης C, καλίου και χαλκού, ενώ είναι πλούσια σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Το υψηλό ποσοστό φυτικών ινών που περιέχουν ασκεί ευεργετική επίδραση στην κινητικότητα του εντέρου και συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Η κατανάλωση χυμού αχλαδιών βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Tο αχλάδι μπορεί μάλιστα να επιφέρει σημαντική βελτίωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Τα αχλάδια είναι πλούσια σε πηκτίνη, που μειώνει ουσιαστικά το επίπεδο της «κακής» (LDL) χοληστερόλης.

Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή όπως το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Σε ένα πείραμα 12 εβδομάδων στο πλαίσιο μιας βραζιλιάνικης μελέτης, τρεις ομάδες γυναικών συμπλήρωσαν την καθημερινή διατροφή τους με μήλα, αχλάδια ή μπισκότα βρώμης με χαμηλά λιπαρά.

Μετά το τέλος των 12 εβδομάδων διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες που κατανάλωσαν τα μήλα ή τα αχλάδια, έτρωγαν συνολικά λιγότερο και έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνες που έτρωγαν τα μπισκότα βρώμης.

Τα μήλα και τα αχλάδια χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και νερό βοήθησαν τις γυναίκες να χορτάσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και παράλληλα να μειώσουν την συνολική ημερήσια πρόσληψη των θερμίδων τους.

Τρόποι για να φάτε μήλα και αχλάδια

• Μπορείτε να φάτε ένα μήλο ή ένα αχλάδι μαζί με τη φλούδα τους, πριν από κάθε γεύμα σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας βοηθήσει να φάτε λιγότερο φαγητό όταν θα καθίσετε στο τραπέζι κι έτσι δεν κινδυνεύετε από υπερκατανάλωση τροφής. Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε ένα από τα δύο φρούτα πριν βγείτε έξω, αν πρόκειται να δειπνήσετε σε ένα εστιατόριο, γιατί με τον τρόπο αυτό δεν θα πεινάτε και έτσι δεν θα μπείτε στον πειρασμό να φάτε πολύ φαγητό και να φορτώσετε τον οργανισμό σας ενδεχομένως με ανθυγιεινές θερμίδες.

• Μπορείτε επίσης να κάνετε smoothies από μήλα και αχλάδια και να τα πιείτε στο πρωινό σας ή να τα χρησιμοποιήσετε ως σνακ. Ανακατέψτε γιαούρτι, πάγο, πουρέ ή κύβους από μήλα και αχλάδια και 1 κουταλιά μέλι σε ένα γεύμα χαμηλών θερμίδων. Προσθέστε αν θέλετε μερικές κουταλιές σκόνη πρωτεΐνης για να δώσετε στον εαυτό σας μια ώθηση ενέργειας στην περίπτωση που αποφασίσετε να πιείτε το smoothie σας ως πρωινό.

• Καταναλώστε ένα μήλο ή ένα αχλάδι πριν από την γυμναστική σας, ιδιαίτερα αν θέλετε να χτίσετε μύες και να αυξήσετε την αντοχή σας. Τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες που είναι απαραίτητοι για το σώμα κατά τη διάρκεια προπόνησης μεγάλης έντασης. Οποιοδήποτε είδος υδατανθράκων είναι κατάλληλο, όμως τα φρούτα όπως τα μήλα και τα αχλάδια είναι λιγότερο εθιστικά και περισσότερο υγιεινά από άλλες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.

• Ένα μήλο ή αχλάδι ως σνακ μπορεί να καταστείλει την επιθυμία σας για φαγητό και γλυκό. Έχετε πάντα πρόχειρα στο σπίτι ή στην εργασία σας μήλα ή αχλάδια. Αν σας αρέσει να τρώτε τα φρούτα σας κρύα, τότε αποθηκεύστε τα στο ψυγείο. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια φρουτοσαλάτα με μήλα, αχλάδια, μπανάνες, πορτοκάλια και άλλα φρούτα.

• Μπορείτε να ψήσετε τα μήλα και τα αχλάδια σας, μπορείτε να κάνετε κομπόστα μήλου ή αχλάδια ποσέ ή να τα αναμείξετε με ένα απλό γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά που αποτελεί μια πολύ υγιεινή επιλογή, εξαιρετικά νόστιμη και σίγουρα με πολύ λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι επιδόρπια όπως το κέικ σοκολάτας, το cheesecake και το παγωτό.