Υγεία – Καύσωνας: Τροφές που σε ενυδατώνουν – Τι να αποφεύγετε

Ο καύσωνας καλά κρατεί και η ανάγκη του οργανισμού να ενυδατωθείμεγαλώνει. Στη περίπτωση αυτή, είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε νερό προκειμένου να του παρέχουμε την απαραίτητη ενυδάτωση.

Τι να αποφύγετε:

Αποφύγετε τα ροφήματα με ζάχαρη ως μέσο ενυδάτωσης π.χ. χυμοί εμπορίου, μιλκσέικ, αναψυκτικά, καφεϊνούχα ροφήματα με σαντιγί. Μπορεί να περιέχουν νερό, αλλά οι θερμίδες τους συχνά φτάνουν την περιεκτικότητα ενός γεύματος. Ενδεικτικά ένας καφές 240 mL με σαντιγύ περιέχει περίπου 330 θερμίδες, ενώ ο σκέτος καφές δεν περιέχει καθόλου θερμίδες και παράλληλα κερδίζετε όλα τα οφέλη των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Άλλωστε, η τακτική κατανάλωση ζάχαρης σε υγρή μορφή μέσα από ροφήματα σχετίζεται σε πολλές μελέτες με την εμφάνιση παχυσαρκίας.

Το αλκοόλ αυξάνει την παραγωγή ούρων βραχυπρόσθεσμα οπότε προκαλεί αφυδάτωση, αν και σε μια μελέτη φάνηκε ότι η επίδραση είναι παροδική και την επόμενη μέρα το ισοζύγιο νερού στο σώμα επανέρχεται στα φυσιολογικά. Παρόλα αυτά, το αλκοόλ δεν πρέπει να αποτελεί μέσο ενυδάτωσης λόγω των πολλών θερμίδων που περιέχει (ειδικά τα κοκτέιλ με ζάχαρη και σιρόπι) αλλά και των ανεπιθύμητων δράσεών του στην υγεία.

Καλές επιλογές ροφημάτων: κρύος καφές χωρίς ζάχαρη, κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη, φυσικοί χυμοί φρούτων, σπιτικά smoothies με γάλα ή γιαούρτι και φρούτα.

Aυτές είναι οι τροφές που σας κρατάνε ενυδατωμένους

Αγγούρι (περιεκτικότητα σε νερό: 96,7%)

Το κάποτε καλοκαιρινό λαχανικό που τώρα πια βρίσκεται όλο το χρόνο παντού, έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από οποιαδήποτε άλλη στερεά τροφή και είναι τέλειο για σαλάτες ή μόνο του κομμένο σε φέτες. Αν θέλετε να ανεβάσετε την ενυδατική σας δύναμη, φάτε όσο περισσότερο αγγούρι μπορείτε. Αναμείξτε το με άπαχο γιαούρτι ή φτιάξτε μια σούπα αγγουριού.

Η σούπα είναι ενυδατική από μόνη της, αλλά με το αγγούρι γίνεται ακόμα πιο απολαυστική και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Μαρούλι iceberg (περιεκτικότητα σε νερό: 95,6%)

Τo μαρούλι iceberg που έχει κλέψει τα τελευταία χρόνια τις καρδιές και των Ελλήνων παραγωγών και μάλιστα πρόκειται για μια καλλιέργεια που εξάγεται και στο εξωτερικό, είναι μια εξαιρετική διατροφική επιλογή. Οι εμπειρογνώμονες το συστήνουν συχνά για όποιον αποφεύγει τα σκούρα λαχανικά όπως το σπανάκι ή το κλασικό μαρούλι που είναι γεγονός ότι περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών όπως το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Κ.

Είναι διαφορετική περίπτωση, ωστόσο, η ενυδάτωση. Το τραγανό μαρούλι iceberg έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό από οποιοδήποτε άλλο είδους μαρουλιού.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάντουιτς ή ως βάση για μια υγιεινή σαλάτα κοτόπουλο. Ακόμα καλύτερα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως ρολό για τάκος και χάμπουργκερ ή σε ψωμάκια χάμπουργκερ.

Σέλινο (περιεκτικότητα σε νερό: 95,4%)

Ο αστικός μύθος που λέει ότι το σέλινο έχει τόσο λίγες θερμίδες που είναι σα να έχει αρνητικές θερμίδες, δεν είναι αλήθεια, αλλά είναι αρκετά κοντά. Οπως όλα τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, το σέλινο έχει ελάχιστες θερμίδες (μόλις 6 θερμίδες ανά μίσχο). Και καθώς περιέχει και πολύ νερό συν τις φυτικές του ίνες σας βοηθά να αισθάνεστε πλήρεις και να περιορίσετε την όρεξή σας.

Διατροφικά, όμως, δεν είναι καθόλου «λίγο». Το σέλινο περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνες Α, C και Κ. Και εν μέρει χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου και συχνά συνιστάται ως μια φυσική θεραπεία για την καούρα και την παλινδρόμηση οξέων.

Ραπανάκια (περιεκτικότητα σε νερό: 95,3%)

Αυτά τα δροσιστικά λαχανικά ρίζας πρέπει να είναι αναντικατάστατα σε κάθε σαλάτα σας, χειμώνα – καλοκαίρι. Παρέχουν μια πραγματική έκρηξη γλυκιάς γεύσης και χρώματος σε μικρό πακέτο και το πιο σημαντικό είναι πως είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά όπως η κατεχίνη (που βρίσκεται επίσης στο πράσινο τσάι).

Η τραγανή υφή τους τα κάνει επίσης ένα τέλειο συμπλήρωμα για μια υγιεινή λαχανοσαλάτα. Κόψτε τα μαζί με ψιλοκομμένο λάχανο και καρότα, κόψτε τα σε φέτες μαζί με αρακά ή με φουντούκια και μαϊντανό και ανακατέψτε με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Ντομάτες (περιεκτικότητα σε νερό: 94,5%)

Κομμένες σε φέτες ή σε κύβους οι ντομάτες θα είναι πάντα η κύρια βάση για τις περισσότερες σαλάτες και τα σάντουιτς. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάει κανείς τα ντοματίνια που επίσης είναι εξαιρετικά ενυδατικά. Η ντομάτα τρώγεται με χίλιους τρόπους είτε ως σαλάτα, είτε ως σάλτσα, είτε μέσα στα φαγητά. Ενα εξαιρετικό και γρήγορο ορεκτικό είναι οι ντομάτες με φύλλα βασιλικού και μικρά κομμάτια μοτσαρέλας σε οδοντογλυφίδες.

Πράσινες πιπεριές (περιεκτικότητα σε νερό: 93,9%)

Οι πιπεριές όλων των αποχρώσεων έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά οι πράσινες πιπεριές έχουν κάτι παραπάνω (οι πιπεριές των άλλων χρωμάτων έχουν περιεκτικότητα σε νερό περίπου 92%). Και σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται γενικότερα οι πράσινες πιπεριές έχουν πολλά αντιοξειδωτικά όπως οι αδερφές τους των άλλων χρωμάτων.

Οι πιπεριές μπορούν να αποτελέσουν εκτός των άλλων τρόπων που μπορούν να μαγειρευτούν και ένα εξαιρετικό σνακ. Είναι λιγότερο βαρετές από το σέλινο και τα καρότα και αρκετά ελκυστικές να τις κόψετε και να τις απολαύσετε σε φέτες όταν γυρίζετε σπίτι από τη δουλειά για όσο περιμένετε να ετοιμαστεί το δείπνο.

Κουνουπίδι (περιεκτικότητα σε νερό: 92,1%)

Μην αφήσετε την χλωμή επιδερμίδα του κουνουπιδιού να σας ξεγελάσει. Εκτός από άφθονο νερό, αυτό το λιτό μπουκετάκι είναι γεμάτο με βιταμίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και την καταπολέμηση του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού (μελέτη του Πανεπιστημίου του Vanderbilt στη Νάσβιλ του Τενεσί διαπίστωσε πως η κατανάλωση κουνουπιδιού μαζί με άλλα σταυρανθή λαχανικά συσχετίστηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από την ασθένεια και μη επανεμφάνισή του σε ασθενείς που θεραπεύτηκαν).

Καρπούζι (περιεκτικότητα σε νερό: 91,5%)

Είναι προφανές για το καρπούζι ότι είναι γεμάτο από νερό, αλλά αποτελεί επίσης μια από τις πλουσιότερες πηγές λυκοπενίου, αντιοξειδωτικού που καταπολεμά τον καρκίνο και βρίσκεται στα κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Στην πραγματικότητα, το καρπούζι περιέχει περισσότερο λυκοπένιο από τις ωμές ντομάτες (περίπου 12mg ανά φέτα έναντι 3 mg σε μια μεσαίου μεγέθους ντομάτα).

Σπανάκι (περιεκτικότητα σε νερό: 91,4%)

Το μαρούλι μπορεί να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, αλλά το σπανάκι είναι συνήθως το καλύτερο στοίχημα συνολικά. Βάζοντας ωμά φύλλα σπανακιού σε σάντουιτς ή στη σαλάτα σας προσφέρετε εξαιρετική ενυδάτωση στον οργανισμό σας.

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε λουτεΐνη, κάλιο, φυτικές ίνες και το εξαιρετικό για την αναζωογόνηση του εγκεφάλου, φυλλικό οξύ, ενώ μόλις ένα φλιτζάνι ωμά φύλλα περιέχει το 15% της ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης Ε, που είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό για την καταπολέμηση των καταστροφικών μορίων που είναι γνωστά ως ελεύθερες ρίζες.

Φράουλες (περιεκτικότητα σε νερό: 91,0%)

Oλα τα μούρα είναι καλές τροφές σε ό,τι αφορά την ενυδάτωση, αλλά οι ζουμερές κόκκινες φράουλες είναι σίγουρα τα καλύτερα της κατηγορίας. Τα σμέουρα και τα βατόμουρα έχουν περιεκτικότητα σε νερό γύρω στο 85%.

Οι φράουλες μπορούν να αναμιχθούν σε ένα smoothie ή να συνοδέψουν ένα άπαχο γιαούρτι, που είναι επίσης μια ενυδατική τροφή. Μπορούν να προσθέσουν φυσική γλυκύτητα στο γιαούρτι, ενώ ο συνδυασμός υδατανθράκων, φυτικών ινών και πρωτεϊνών τις κάνει ένα εξαιρετικό σνακ.

Μπρόκολο (περιεκτικότητα σε νερό: 90,7%)

Οπως το κουνουπίδι, έτσι και το μπρόκολο προσθέτει μια εξαιρετική πινελιά στις σαλάτες. Το διατροφικό του προφίλ είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό: Πολλές φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνες Α και C. Περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα σουλφοραφάνης, που είναι μια ισχυρή ένωση που ενισχύει τα προστατευτικά ένζυμα του σώματος και ξεπλένει τις καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Γκρέιπ φρουτ (περιεκτικότητα σε νερό: 90,5%)

Αυτά τα χυμώδη πικάντικα εσπεριδοειδή μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερόλη και την περιφέρεια της μέσης σας, όπως έχουν δείξει οι έρευνες. Σε μια μελέτη, άτομα που έτρωγαν ένα γκρέιπφρουτ, μείωσαν την κακή (LDL) χοληστερόλη τους κατά 15.5% και τα τριγλυκερίδια κατά 27%. Σε μια άλλη περίπτωση, τρώγοντας μισό γκρέιπφρουτ (περίπου 40 θερμίδες) πριν από κάθε γεύμα όσοι έκαναν δίαιτα κατάφεραν να χάσουν περίπου τριάμισι κιλά σε 12 εβδομάδες. Οι ερευνητές λένε ότι οι ενώσεις που υπάρχουν στο συγκεκριμένο φρούτο βοηθούν στην καύση του λίπους και στη σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος.

Καρότα baby (περιεκτικότητα σε νερό: 90,4%)

Τα μικρά και τρυφερά καρότα περιέχουν περισσότερο νερό απ’ ό,τι τα μεγάλα καρότα που έχουν περιεκτικότητα σε νερό περίπου 88.3%.

Τα καρότα baby είναι ό,τι πρέπει για σνακ που μπορούμε να τα… μασουλάμε μόνα τους για να κόψουν την πείνα ή να τα βάλουμε σε σαλάτες και σάλτσες.

Επίσης το γάλα και γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προσφέρουν πρωτεΐνη, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες Α και D στη διατροφή σας, αλλά είναι και μια πηγή νερού! Το γάλα και το γιαούρτι αποτελούνται από 89 τοις εκατό και 85 τοις εκατό του νερό, αντίστοιχα. Άρα, σας προτείνουμε να καταναλώνετε τρεις μερίδες γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά καθημερινά!