Υγεία: Διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Υγεία: Διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Εδώ και πολλές δεκαετίες από την εποχή της μελέτης των επτά χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία, Φιλανδία, ΗΠΑ, Ιαπωνία), έχουμε στοιχεία πως η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο είναι χαμηλή σε χώρες όπου το ελαιόλαδο αποτελεί βασική λιπαρή ύλη.

Προστατευτικός φαίνεται να είναι ο ρόλος του ελαιόλαδου και ανάμεσα σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Επιστημονικά δεδομένα που προέκυψαν από τη μελέτη CARDIO2007 υπέδειξαν πως η αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου στις μαγειρικές παρασκευές προσδίδει σημαντική προστασία έναντι της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Νωρίτερα επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Ισπανία είχαν δείξει πώς η κατανάλωση ελαιόλαδου σε συγκεκριμένες ποσότητες (μέση πρόσληψη 54 γρ. ημερησίως) οδηγεί σε μείωση κατά 82% του σχετικού κινδύνου για εμφάνιση εμφράγματος.

Πολύ πρόσφατα εκπονήθηκαν δεδομένα από την Ευρωπαική Προοπτική Έρευνα EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) που επίσης επιβεβαιώνουν πως η κατανάλωση ελαιόλαδου σχετίζεται με τη μείωση της εμφάνισης στεφανιαίων συμβαμάτων.

Η κατανάλωση ελαιόλαδου φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων μέσω διαφόρων μηχανισμών όπως

♦ η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ μέσω κυρίως της αύξησης της HDL (καλής χοληστερόλης)

♦ η μείωση της οξείδωσης της LDL (κακής χοληστερόλης) με αποτέλεσμα την προστασία αγγείων από τη φθορά που προκαλεί η οξείδωση

♦ η προαγωγή της ενδοθηλιακής λειτουργίας (φανταστείτε το ενδοθήλιο ως τη «φόδρα» των αγγείων).

♦ ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης.

Μια υγιεινή, θρεπτική διατροφή μπορεί να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια τέτοια δίαιτα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της υψηλής χοληστερόλης, του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καταστάσεις που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, οι οδηγίες συνιστούν την αυξημένη κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και φυτικές ή ζωικές πρωτεΐνες (κατά προτίμηση, ψάρια).

Η μεσογειακή δίαιτα και άλλες τέτοιου τύπου δίαιτες, που ακολουθούν παρόμοιο μοτίβο, έχουν ξεχωριστή θέση στις νέες οδηγίες. Η μεσογειακή διατροφή στην πραγματικότητα δεν είναι μια συγκεκριμένη διατροφή, αλλά μια αντανάκλαση των διατροφικών συνηθειών των πολυάριθμων χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά με τη διατροφή που είναι γνωστή ως DASH – Διαιτητικές Προσεγγίσεις για τη Μείωση της Υπέρτασης, που συνταγογραφείται συχνά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Και τα δύο διατροφικά πλάνα δίνουν έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους καρπούς και τους ξηρούς καρπούς, με τη μεσογειακή διατροφή να περιλαμβάνει επιπλέον την συστηματική κατανάλωση ελαιολάδου, τη μέτρια πρόσληψη ψαριών και πουλερικών και τη μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η δίαιτα DASH επιτρέπει περισσότερες πηγές πρωτεϊνών από γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κρέας και πουλερικά. Και στις δύο περιπτώσεις, αποφεύγονται τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, την κατανάλωση των οποίων επίσης αποτρέπουν οι οδηγίες των επιστημόνων.

Ενδιαφέρον είναι ότι οι προηγούμενες οδηγίες πρόληψης περιόριζαν τις διαιτητικές προσεγγίσεις εστιάζοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης. Η νέα ενημερωμένη έκδοση παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πραγματοποίηση υγειών επιλογών για τη μείωση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν επίσης τον περιορισμό των επεξεργασμένων κρεάτων και υδατανθράκων και όλων των τύπων ζαχαρούχων ροφημάτων, λόγω της σύνδεσής τους με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου, καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι συγγραφείς σημειώνουν, επίσης, ότι ορισμένες δημοφιλείς δίαιτες τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων και οι παραλλαγές μιας διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες, υψηλά λιπαρά/υψηλές πρωτεΐνες, έχουν συνδεθεί σε διάφορες μελέτες με πρόωρο θάνατο.

Η κ. Kim Williams, μέλος της επιτροπής συγγραφέων, επισημαίνει ότι «Αυτό που κοιτάζουν οι περισσότεροι, δυστυχώς, είναι το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα και το βάρος τους που μειώνεται. Όταν πραγματοποιείται μεγάλη απώλεια βάρους, ο διαβήτης είτε βελτιώνεται είτε εξομαλύνεται, όπως μειώνεται και η αρτηριακή πίεση. Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με τη χοληστερόλη», σχολίασε χαρακτηριστικά η Δρ. Williams, επικεφαλής του τμήματος Καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο.

Στην εντελώς αντίθετη πλευρά του νομίσματος, μερικοί vegan που αποφεύγουν το κρέας, τα γαλακτοκομικά και άλλα ζωικά προϊόντα, δεν κάνουν έξυπνες για την καρδιά τους επιλογές όταν γεμίζουν τα πιάτα τους με τηγανητά ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και το λευκό ρύζι.

«Όταν κάποιος θέλει να προλάβει μια ασθένεια, καλό θα είναι να ακολουθεί αυτό που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό», συνέστησε ο Δρ. Williams.