Τσελίκ: Τα κράτη μέλη της ΕΕ, δεν έδειξαν τον απαραίτητο σεβασμό στην Τουρκία

Μιλώντα σήμερα στην Κοινή Συμβουλευτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και Επικεφαλής Διαπραγματευτής για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι “η ελληνοκυπριακή διοίκηση με την αντιπαραγωγική στάση της στο Κραν Μοντάνα έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις Ευρωπαικής Ένωσης – Τουρκίας”.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση διοίκηση έχει μπλοκάρει μονομερώς 14 ενταξιακά κεφάλαια για δικούς της πολιτικούς λόγους και η κακή της, αντιπαραγωγική συμπεριφορά στο Κραν Μοντάνα έθεσε σε κίνδυνο την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Τσελίκ, θεωρεί ότι “είναι κατάφωρα άδικο για την Τουρκία να την κατηγορούν μέρα και νύχτα στις Βρυξέλλες, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου αυτοί που κρατούν κλειστά τα ενταξιακά κεφάλαια 23 και 24 για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη” όπως δήλωσε ο ίδιος.

Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία θέλει να συζητήσει για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, άλλοι δεν θέλουν να συζητήσουν. “Αυτή είναι η ευκαιρία να ανοίξουμε αυτά τα θέματα”, σημείωσε, κατηγορώντας τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για υποκρισία ενώ συνέχισε τις κατηγορίες προν τα κράτη μέλη της ΕΕ, ότι δεν έδειξαν τον απαραίτητο σεβασμό στην Τουρκία και στην προσπάθεια του λαού της να περιφρουρήσει τη δημοκρατία.

Ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη διήμερη συζήτηση στην ΕΟΚΕ, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την πρόσφατη έκθεσή του δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει τις επιπτώσεις και τα προβλήματα που δημιούργησε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σημείωσε δε ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου “όφειλε να επισκεφθεί το βομβαρδισμένο κοινοβούλιο στην Άγκυρα”, αλλά δεν το έπραξε. Είπε μάλιστα ότι οι τρομοκράτες του FETO που σχεδίασαν το πραξικόπημα αλλά και το PKK συνεχίζουν και τυγχάνουν προστασίας και πρόσβασης στη χρηματοδότηση σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.
“Αυτή εδώ σήμερα, είναι η πρώτη φορά, από τις πολλές συναντήσεις υψηλού επιπέδου που είχαμε στις Βρυξέλλες, που η προεδρία μας κάλεσε να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πραξικοπήματος” συμπήρωσε.
Για την Τουρκία δεν υπάρχει καμία εναλλακτική από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και υποστήριξε ότι η χώρα του έχει προετοιμάσει και ολοκληρώσει 5 ενταξιακά κεφάλαια, για τα οποία η ΕΕ δεν κάνει ό,τι της αναλογεί για να ανοίξουν.

Σημείωσε δε ότι σήμερα “το μόνο που δουλεύει στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας είναι η συμφωνία για το προσφυγικό. Όμως “για γραφειοκρατικούς λόγους η ΕΕ μας έχει εκταμιεύσει μόνο τα μισά από τα πρώτα 3 δις που μας υποσχέθηκε για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων και για τα άλλα 3 δις που απομένουν δεν γίνεται ούτε λόγος”. Σημείωσε δε ότι αν η ΕΕ δεν αποδώσει στην Τουρκία την απελευθέρωση των θεωρήσεων, τότε μπορεί αυτή η πράξη να έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών από τον Οκτώβριο.

Τέλος αναφερόμενος στον εκμοντερνισμό της Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ, επεσήμανε ότι η Κομισιόν ζήτησε εντολή από το Συμβούλιο για να τη διαπραγματευτεί και δεν την έλαβε. Ζήτησε δε από την ΕΕ να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση στους τομείς της παροχής υπηρεσιών, των δημοσίων συμβάσεων και τις αγροτικές επιδοτήσεις και ποσοστώσεις.