Τσαβούσογλου: Θα ξεσπάσουν θρησκευτικοί πόλεμοι στην Ευρώπη

Με τον δικό του τρόπο ερμήνευσε το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, κρατώντας ψηλά την αντιπαράθεση με την Χάγη.

Πρόκειται για την ίδια νοοτροπία, είπε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στον Ρούτε και τον Χερτ Βίλντερς.

Η Αγκυρα κρατά ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ολλανδία μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ρούτε να μην του επιτρέψει να πραγματοποιήσει προεκλογική φιέστα στη χώρα για το δημοψήφισμα που θα γίνει στην Τουρκία τον Απρίλιο.

«Πού πάτε; Πού οδηγείτε την Ευρώπη; Έχετε αρχίσει να αποσυνθέτετε την Ευρώπη και να την οδηγείτε στον γκρεμό», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Σύντομα θα ξεσπάσουν θρησκευτικοί πόλεμοι στην Ευρώπη» τόνισε.

«Θα μάθετε πως θα συμπεριφέρεστε στην Τουρκία, δεν θα έχετε εξουσιαστικό τόνο όταν απευθύνεστε σε εμάς. Η Τουρκία εξουσιάζει, γιατί έχει μαζί της και 2 δισεκκατομμύρια πιστών» ανέφερε.

Ανεβάζοντας συνεχώς τον τόνο και υιοθετώντας την ρητορική έντασης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσέθεσε: «Για αυτό δεν μπορείτε να μιλάτε στην Τουρκία με εξουσιαστικό ύφος. Θα μιλάτε σαν άνθρωποι και θα παρακαλάτε. Και τότε θα μιλήσουμε, θα συμφωνήσουμε και θα συνεργαστούμε, είμαστε ανοικτοί σε όλα. Όμως θα μάθετε να συμπεριφέρεστε. Κι αν εσείς δεν μαθαίνετε, θα σας το μάθουμε εμείς».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε εγκαλέσει την Χάγη για το ρόλο των Ολλανδών κυανόκρανων στη σφαγή της Σρμπρένιτσα.