Τσαβούσογλου: Επιθυμία μας να υπάρξει λύση στο Κυπριακό το 2015

Επιθυμία μας είναι να υπάρξει λύση στο Κυπριακό το 2015, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον `υπέξ` Οζντίλ Ναμί χθες το βράδυ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της `ΤΔΒΚ`”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πριν ο Οζντίλ Ναμί πάει στην Άγκυρα βρισκόταν στο Λονδίνο και είχε εκεί σημαντικές επαφές.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η “Τουρκία είναι πάντοτε δίπλα στο ψευδοκράτος και τον Τ/κ λαό”. Ανέφερε ότι υπάρχει πλήρης ομοφωνία μεταξύ των Τ/κ κομμάτων και πως η ευχή τους είναι όπως η Ε/κ πλευρά επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ειλικρινή τρόπο. “Θέλουμε να κάνουμε αυτή τη χρονιά χρονιά διαπραγματεύσεων και λύσης.

Η Ε/κ πλευρά με διάφορες προφάσεις δεν κατάφερε να περάσει αυτή τη δοκιμασία ειλικρίνειας. Αυτή που υποστήριξε το σχέδιο Ανάν και εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι είναι η `ΤΔΒΚ` και αυτή που είπε όχι στο σχέδιο Ανάν, δεν ήθελε καν να προσεγγίσει και δεν είναι στο τραπέζι είναι η Ε/κ πλευρά. Σε αυτό το θέμα η άποψη της διεθνούς κοινότητα και ειδικά του ΟΗΕ και της Ευρώπης είναι καθαρή.

Η έκκληση μας στην διεθνή κοινότητα είναι αυτή: Πρέπει πλέον να άρουμε τους περιορισμούς στην `ΤΔΒΚ`. Πρέπει να δώσουμε τέλος στους περιορισμούς”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι Τουρκία και κατεχόμενα εργάζονται συντονισμένα ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του ψευδοκράτους στην διεθνή κοινότητα.

Εξέφρασε ικανοποίηση για τις επαφές που θα έχει, όπως είπε, ο Οζντίλ Ναμί, με τον ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) και τις σημαντικές επαφές που θα έχει στο Κατάρ. Πρόσθεσε ότι επιθυμία τους είναι όπως το ψευδοκράτος συμμετάσχει στην ΟΙΔ και τις άλλες οργανώσεις και πως γι αυτό το θέμα γίνονται εργασίες σε υψηλό επίπεδο.

Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έχουν κοινή αντίληψη. “Είμαστε αντίθετοι στις μονομερείς έρευνες γεώτρησης. Είχαμε εποικοδομητικές και ειλικρινείς προτάσεις γι αυτό το θέμα. Θα είμαστε κοντά στην `ΤΔΒΚ` και τον Τ/κ λαό για να προστατεύσουμε τα δίκαια των Τ/Κ”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Ναμί από την πλευρά του είπε ότι θέλει το 2015 να είναι χρονιά ειρήνης. “Αυτή τη στιγμή είμαστε απέναντι με έναν Ε/κ ηγέτη ο οποίος εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας με εντατικό τρόπο ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους.

Είναι γνωστό ότι το Κυπριακό ζήτημα έχει διεθνείς διαστάσεις. Πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδείξει περισσότερο ενδιαφέρον γι αυτό το θέμα και να κάνει τις προτροπές της προς τον Ε/κ ηγέτη χωρίς να καθυστερεί περισσότερο”, είπε ο Οζντίλ Ναμί.

Σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι η Ε/κ πλευρά με μια νοοτροπία κυριαρχικότητας ενόσω συνεχίζει να βλέπει το φυσικό αέριο, το ζήτημα τις ΕΕ και τα άλλα θέματα ως ατού που μπορεί να χρησιμοποιήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ενόσω η διεθνής κοινότητα το παραβλέπει αυτό, τότε το 2015 θα μείνει στην ιστορία ως μια χρονιά που χάθηκε η ευκαιρία.

“Η ευχή μας δεν είναι αυτή. Η ευχή μας είναι τόσο το θέμα του φυσικού αερίου όσο και της ΕΕ και των άλλων θεμάτων να χρησιμοποιηθούν με τρόπο ώστε να εξυπηρετήσουν μια περιεκτική λύση”, είπε ο Ναμί.