Τσίπρας: “Το μνημόνιο δεν αμφισβητείται απο μένα, αλλά απο τους ίδιους τους δανειστές”

Διατεθειμένος να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους αρκεί να βρεθεί βιώσιμη λύση δηλώνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ανήμερα της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.

Παράλληλα, αναφέρει πως “Η εκταμίευση της δόσης είναι αναμφίβολα σημαντική, ωστόσο το ζήτημα είναι με ποιους όρους θα δοθούν αυτά τα χρήματα και πώς θα τα αξιοποιήσουμε”.

“Προφανώς και θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι να κουβεντιάσουμε. Αυτό που εμάς μας απασχολεί είναι να βρούμε μια βιώσιμη λύση για το ελληνικό πρόβλημα. Και επαναλαμβάνω, το ελληνικό πρόβλημα είναι μέρος του συνολικότερου ευρωπαϊκού προβλήματος” σημείωσε ο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα αναφέρει πως  στην Ελλάδα ακολουθείται λάθος στρατηγική αφού οι προσπάθειες για μείωση του ελληνικού χρέους – εδώ και τρία χρόνια, αντί να επιτυγχάνονται, διαρκώς αποτυγχάνουν.

Τέλος, πρόσθεσε πως το μνημόνιο δεν αμφισβητείται πλέον απο αυτόν αλλά απο τους ίδιους τους δανειστές.

“Τώρα θα δώσουν κάποια χρήματα στην Ελλάδα και είναι βέβαιο ότι η δόση, παρ’ όλο που θα καθυστερήσει, θα δοθεί, διότι αν δεν δοθεί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η δόση θα δοθεί, αλλά αυτά τα χρήματα θα πάνε στις ελληνικές τράπεζες, χωρίς πρωτίστως να έχουμε φροντίσει οι ελληνικές τράπεζες να εκκαθαρίσουν τα επισφαλή δάνεια που έχουν δώσει σε χρεοκοπημένες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις και σε χρεοκοπημένα πλέον ελληνικά νοικοκυριά.

Άρα, λοιπόν, είναι σα να ρίχνουμε νερό σε βαρέλι το οποίο είναι άδειο και δεν έχει πάτο. Αυτά τα χρήματα θα χαθούν.

Συνεπώς, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ξαναδούμε συνολικά τη δανειακή σύμβαση και να δοθούν χρήματα, αλλά και να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.”  δήλωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτηθείς για το σημερινό Eurogroup.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν σε μια πιθανή εκλογή του θα καταργούσε το μνημόνιο ο κ. Τσίπρας απάντησε πως “Οι συμφωνίες αυτές ήδη αμφισβητούνται από την άλλη πλευρά. Ήδη έχουμε μια μονομερή αθέτηση των συμφωνιών από πλευράς της τρόικα, σε μια σειρά από ζητήματα.”