Τσίπρας: «Δεν θα υπάρξει μείωση κύριων συντάξεων»

«Εμείς θα κριθούμε από το έργο μας, η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της, κάθε υπουργός οφείλει να ιεραρχεί τις προτεραιότητές του, οι καθυστερήσεις πλέον δεν δικαιολογούνται, κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου, προχωράμε προς τα μπρος, ανοίγουμε νέους δρόμους για τον τόπο», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2015, κάνοντας παράλληλα λόγο για «συμπαγή, αδιατάρακτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

«Δικαιώνομε αγώνες και διεκδικήσεις δεκαετιών, δίνουμε πρόσθετα δείγματα για το τι μπορεί να σημαίνει ριζοσπαστική πολιτική σήμερα», τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πολιτική μα υπερβαίνει τα όρια της συμφωνίας με τους δανειστές. Η κυβέρνησης κατάφερε να αντικαταστήσει πρακτικές του παρελθόντος που είχαν βυθίσει την κοινωνία σε κρίση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία».

Πυξίδα της πολιτικής μας είναι οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, για να αναφερθεί στη συνέχεια σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως ο νόμος για τις 100 δόσεις, «που έχει δημιουργήσει συνθήκες ανακούφισης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις», το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η εξαίρεση της έκτασης των πρώην λιπασμάτων της Δραπετσώνας, η δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας με την αξιοποίηση προγραμμάτων, το δωρεάν δεκατιανό στα σχολεία κ.ά.

«Η χρονιά που έρχεται σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο έχει δύο συμπληρωματικές όψεις. Η πρώτη αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους. Η δεύτερη όψη της πολιτικής μας είναι οι εσωτερικές μας δεσμεύσεις, προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «αυτή η όψη θα είναι και η λυδία λίθος της κυβέρνησης μας, εκεί θα κριθούμε, δεν την υποτιμάμε και δεν την αναβάλουμε. Η σειρά όμως είναι σαφής»

Αναφερόμενος στο νέο έτος, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης, της εξόδου από την κρίση». «Στόχος της κυβέρνησης είναι η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, κρατώντας παράλληλα τις γραμμές προστασίας των αδυνάτων».

Σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα τόνισε ότι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα προχωρήσει σε 12η συνεχή μείωση των κύριων συντάξεων. «Όλες οι 11 προηγούμενες περικοπές πέτυχαν να μειώσουν μεσοσταθμικά τις συντάξεις κατά 45% και να αυξήσουν τη φτώχεια, απέτυχαν να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος ασφάλισης», υπογράμμισε.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι ένα, ενιαίο και συμπαγές. Το πρόγραμμά μας δεν είναι απλώς μερικές επιμέρους ρυθμίσεις, αλλά ένα συμπαγές σχέδιο», τόνισε.

Όπως ανέφερε, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο εξειδικεύεται σε 11 συγκεκριμένες δράσεις:

– Υλοποίηση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, ακόμη κι αν δεν υπάρξει συναίνεση θα προχωρήσουμε

– Κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου τον Γενάρη

– Κατάθεση νομοσχεδίου για τη ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

– Ψήφιση των ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων και μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας

– Κατάθεση σχεδίου νόμου για την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα τον Φλεβάρη

– Κατάθεση νομοσχεδίου για την έρευνα, που αλλάζει τους όρους χρηματοδότησης έρευνας

– Κατάθεση νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και παραγωγή των ιδιωτικών και δημόσιων έργων

– Κατάθεση νομοσχεδίου για την ανάθεση και εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων

– Κατάθεση και ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων

– Έκδοση ΚΥΑ μέχρι το Φεβρουάριο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων

– Ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής που θα φέρουμε κατά προτεραιότητα προς ψήφιση στη Βουλή τον Γενάρη προκειμένου να δώσουμε μια νέα τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυψαν έσοδα.

Ειδικότερα, μιλώντας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές και την παρέδωσε στον εισαγγελέα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φαλτσιανί ήταν αυτός που είχε παραδώσει και τη λίστα Λαγκάρντ.