Τσίπρας: Δεν δραπετεύω από τις ευθύνες μου

Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ήταν μια πίεση ισχυρών κρατών, σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας ανέφερε απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Προσπάθησα με δύναμη ψυχής να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Το δίλλημα που μας τέθηκε ήταν ή αποδέχεστε τη συμφωνία με αυτούς τους όρους, ή έξοδος από το ευρώ, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δεν μειώνονται οι συντάξεις, καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, είπε ο κ Τσίπρας. Πρόκειται
για μέτρα που είχαν γίνει αποδεκτά και από εμάς, διότι δεν είναι προοδευτικό να στέλνεις κάποιον στη σύνταξη στα 47 του χρόνια, ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε σίγουρος και σταθερός στην ανάπτυξη των απόψεών του, ήταν ιδιαίτερα αυστηρός προς την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, τις απόψεις της οποίας για Grexit αποκήρυξε μεν κάθετα, ωστόσο έδειξε να μην επιλέξει το δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης τώρα και τουλάχιστον όχι μέχρι να μπει η χώρα στην ασφάλεια του προγράμματος του ESM.

Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός θέλει σε αυτή την φάση να περιορίσει τις απώλειες από το σημερινό συνασπισμό εξουσίας και να δει σε επόμενο στάδιο -σε δύο με τρεις μήνες- τις επιλογές. Τυχόν διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα και καταγραφή δυσθεώρητων απωλειών από την κοινοβουλευτική ομάδα, τον οδηγεί σε σενάρια επαναπροσδιορισμού του κυβερνητικού σχήματος, όπου θα είναι αναγκασμένος να συζητήσει νέες συμμαχίες και πιθανές υποχωρήσεις – ακόμη και σενάρια για την πρωθυπουργία -κάτι που δεν επιθυμεί, ούτε άλλωστε είναι εύκολα.

Ο κ. Τσίπρας έδειξε να διατηρεί τα γνωστά στοιχεία που του δίνουν ένα σημαντικό προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο: Δεν δίστασε να κάνει αυτοκριτική, προέβαλε το στοιχείο της ειλικρίνειας παραδεχόμενος μάλιστα ότι το κείμενο της συμφωνίας είναι κακό, ήταν σίγουρος και σταθερός στις απόψεις του, εμφανίστηκε όπως πάντα ήρεμος και ψύχραιμος, ακόμη και σε ερωτήσεις «καρφιά». Με βάση τη συμφωνία που κλήθηκε να υπερασπιστεί, φάνηκε να διατηρεί τη δυνατότητα πειθούς που έχει πλέον αποκτήσει.

Κακή συμφωνία, αλλά έχει περιθώρια

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι είναι μια κακή και δύσκολη συμφωνία και ότι έβαλε την υπογραφή του σε ένα κείμενο που δεν πιστεύει, πλην όμως ακόμη κι έτσι υπάρχουν περιθώρια για αναδιανομή, προστασία των αδυνάτων και δικαιότερη κατανομή των βαρών. Σημείωσε δε ότι η παρούσα συμφωνία είναι καλύτερη από εκείνη που του άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, επικαλούμενους τη βελτίωση στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Έκανε λόγο πάντως για εκδικητική στάση των εταίρων μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, λέγοντας πως όταν οι Ευρωπαίοι είδαν ότι μπορούσε να κερδίσει το «ναι», αποφάσισαν να σταματήσουν τη διαπραγμάτευση, είπε.

«Υπερτίμησα τη δύναμη του δίκιου ενός λαού» παραδέχθηκε και υπογράμμισε ότι οι εταίροι δίνουν το μήνυμα ότι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, δεν έχει νόημα να γίνονται εκλογές.

«Είμαι πεπεισμένος το γεγονός ότι έφτασα τα πράγματα στα άκρα. Το πήγα μέχρι εκεί που δεν πάει. Μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος ότι το παρατράβηξα. Κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν έκανα ό,τι μπορούσα. Φτάσαμε ακόμη και έξω από το πλαίσιο του προγράμματος προστασίας», ανέφερε.

Το Grexit
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη πως δεν έχει ακόμη αποφευχθεί το Grexit, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία. Σημείωσε δε ότι ο κ. Σόιμπλε ήθελε να υπάρξει συναινετική έξοδος από το ευρώ για την Ελλάδα κάτι που, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, το έμαθε δια στόματος Βαρουφάκη τον περασμένο Μάρτιο.
Τότε τηλεφώνησε αμέσως στην Άνγκελα Μέρκελ και της είπε ότι το σχέδιο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ «είναι αδιανόητο» και δεν θα το δεχθεί. «Μου είπε:”δεν είναι δικό μου σχέδιο” και έκλεισε εκεί η ιστορία», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τότε ζήτησε να υπάρξει μία ανάλυση των επιπτώσεων του Grexit και όπως υποστήριξε, όταν τη διάβασε κατάλαβε ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί εναλλακτική. «Δεν υπάρχει Plan B», διεμήνυσε στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός ο οποίος στην αρχήν της συνέντευξής του υποσχέθηκε πως θα έλεγε την αλήθεια και δεν θα προσπαθούσε να ωραιοποιήσει τα πράγματα.

Αποκάλυψε πως η χώρα δεν διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει εθνικό νόμισμα και ότι από όσους συνάντησε και μίλησε διεθνώς, κανείς δεν του είπε ότι θα τον στηρίξει για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

«Η χώρα δεν είχε συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει νέο νόμισμα. Η άτακτη χρεοκοπία θα οδηγούσε στην έκδοση νομίσματος. Όσοι είχαν βγάλει τα λεφτά τους έξω θα περνούσαν μια χαρά. Δεν ήταν αυτό αριστερή επιλογή. Η επιλογή Σόιμπλε ήταν η συναινετική επιλογή για έξοδο από το ευρώ», τόνισε.

Συμφωνία ή άτακτη χρεοκοπία

Αναφερόμενος στα μέτρα στα οποία συμφώνησε με τους δανειστές ο κ. Τσίρπας ανέφερε ότι οι εναλλακτικές που είχε ήταν να πετύχει συμφωνία, να πάει σε άτακτη χρεοκοπία ή να ακολουθήσει την εκδοχή Σόιμπλε για συναινετικό Grexit. «Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα», είπε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία έχει σκληρές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας πως υπάρχει η προοπτική, η οποία δεν υπήρχε στο τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου. «Υπάρχει δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους. Αποφεύγουμε το Grexit. Υπάρχει κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, διασφάλιση των καταθέσεων, 35 δισ. για επενδύσεις και δέσμευση για το χρέος», ανέφερε.

Το Ταμείο

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η νύχτα εκείνη ήταν πολύ δύσκολη αλλά, όπως τόνισε, δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθεί την πρόταση Σόιμπλε για το Ταμείο στο Λουξεμβούργο στο οποίο θα μεταφέρονταν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, ύψους 50 δισ. ευρώ. «Ήταν πολύ δύσκολη η ευθύνη, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθώ την πρόταση Σόιμπλε για το Ταμείο. Διάφοροι πρωθυπουργοί με καθόλου ευγενικό τρόπο ήρθαν να κουνήσουν το δάχτυλο σε έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό. Αλλά υπήρξαν και φωνές ουσιαστικής στήριξης», είπε χαρακτηριστικά.

Το χρηματοδοτικό

«Είναι σαφές ότι η χώρα παίρνει 82 δισ. και θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο το δημοσιονομικό που ορίζει αυτή η συμφωνία», ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι όταν η οικονομία θα έχει επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς θα μπορεί να γίνει μια πιο δίκαιη αναδιανομή. «Ελπίζω ότι όταν η οικονομία θα έχει επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς να έχουμε πόρους ώστε να αναδιανέμουμε με δικαιότερο τρόπο. Μέσα σε αυτά τα σκληρά πλαίσια υπάρχουν δυνατότητες αναδιανομής», πρόσθεσε.

«Δεν δραπετεύω»

Απαντώντας στα σενάρια περί κυβερνητικής αλλαγής ή και πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι παραμένει. «Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου και θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος τετραετίας, μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες» είπε, σημειώνοντας πως δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό, ενώ ανέλαβε την ευθύνη για την υπογραφή ενός κακού κειμένου.