Τρόπους αποκλιμάκωσης της πολιτικής έντασης συζήτησαν Λακκοτρύπης και Παπαδόπουλος

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, είχαν σήμερα συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν και συμφώνησαν πως πρέπει “να χαμηλώσουν οι τόνοι άμεσα” και να εξευρεθούν τρόποι προκειμένου να ψηφισθεί ο νόμος περί αποκρατικοποιήσεων και να εξακολουθήσει απρόσκοπτα η χρηματοδότηση του κράτους από τους ξένους δανειστές, αλλά και για να σχηματισθεί νέα Κυβέρνηση και να επανέλθει στη χώρα η πολιτική σταθερότητα.

“Περάσαμε τρεις – τέσσερις δύσκολες εβδομάδες”, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την έξοδό του από το κτίριο του ΔΗΚΟ, όπου έγινε η συνάντηση με τον Πρόεδρο του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο, “με την κορύφωση έτσι όπως τη βιώσαμε σήμερα με την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και τα γεγονότα ψες στη Βουλή”.

Για το κατά πόσον ενημέρωσε τον κ. Παπαδόπουλο σχετικώς με την άποψή του ότι ενδεχόμενη παραμονή των τεσσάρων Υπουργών που προέρχονται από το ΔΗΚΟ θα βοηθούσε περισσότερο την ομαλή πορεία της χώρας, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι αυτό το εξέφρασε στα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ.

“Τα συλλογικά όργανα”, δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης, “αποφάσισαν και σήμερα επήλθαν οι παραιτήσεις, όχι μόνον των τεσσάρων Υπουργών του ΔΗΚΟ αλλά και όλου του Υπουργικού Συμβουλίου”.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”, είπε ο Υπουργός Ενέργειας, “μας ζήτησε να παραμείνουμε στις θέσεις μας μέχρι τις 15 Μαρτίου, για να πάρει τις δικές του αποφάσεις και δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Στην επιμονή των δημοσιογράφων να δώσει μίαν καθαρή απάντηση εάν “το μείζον θέμα” της ενδεχόμενης αποχώρησής του από το Δημοκρατικό Κόμμα ετέθη στη συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε σαφώς πως “όχι, δεν ήταν σήμερα στη συζήτηση”.

Ερωτηθείς εάν παραμένει στη διάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη και κατά πόσον θα δεχθεί, εάν τον καλέσει, να συμμετάσχει και στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε: “Ειλικρινά, δεν έχω φθάσει σε εκείνο το σημείο, εάν έρθει εκείνο το σημείο σε κάποια στιγμή”.

“Προέχει”, δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης, “το να φθάσουμε στην ομαλότητα και, από εκεί και πέρα, θα έχουμε λίγες ημέρες μπροστά μας για να σκεφθούμε όλοι πιο ορθολογικά“.

“Είχαμε μίαν πολύ καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος”, δήλωσε, “για να βρούμε τρόπους αποκλιμάκωσης αυτής της έντασης, διότι, αυτήν τη στιγμή, όπως και από την αρχή της διακυβέρνησης από τον περασμένο Μάρτιο, βαδίζαμε πάνω στα όρια και ακροβατούσαμε σε ό,τι αφορά την οικονομία”.

“Έχουμε συμφωνήσει”, είπε ο Υπουργός Ενέργειας, “ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι, να χαμηλώσουν οι τόνοι άμεσα και να βρεθούν οι τρόποι, προκειμένου την ερχόμενη εβδομάδα να προχωρήσει η χρηματοδότηση του κράτους από τους ξένους δανειστές, να προχωρήσει η διαδικασία και να σχηματισθεί νέα Κυβέρνηση, για να επανέλθει στη χώρα η πολιτική σταθερότητα”.

Όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, στη διάρκεια της συνάντησης ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για το νομοσχέδιο περί αποκρατικοποιήσεων και για την πρόθεση ψήφισής του από το ΔΗΚΟ την ερχόμενη Τρίτη “και ευελπιστώ”, πρόσθεσε, “να πάνε όλα καλά”.

Αυτό, τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης, “είναι το σημαντικό και δεν κάνει καλό σε κανέναν, ιδίως τα όσα βιώσαμε και τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες αλλά και με την κορύφωση, που είχαμε χθες και σήμερα”.

Σχετικά με την κομματική του ιδιότητα και για την πρόθεσή του να μιλήσει αύριο σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι, ουσιαστικά, αυτά ήθελε να ανακοινώσει και ενημέρωσε τον κ. Παπαδόπουλο για αυτά ακριβώς τα ζητήματα.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει και από το ΔΗΚΟ, αποποιούμενος της ιδιότητας του μέλους του κόμματος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι, βασικά, συζήτησε με τον κ. Παπαδόπουλο τα όσα προανέφερε στη δήλωσή του.

“Έχω και εγώ”, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, “κάποιες απόψεις, τις οποίες δεν συζήτησα με τον κ. Παπαδόπουλο, συζητήσαμε αυτά που σας είπα”.

Στην ερώτηση εάν ισχύει η πρόσκληση σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: “Όχι, αυτά που ήθελα να πω είναι αυτά που λέω τώρα για την αποκλιμάκωση ουσιαστικά της κατάστασης, σε ό,τι αφορά και το Δημοκρατικό Κόμμα αλλά και, γενικότερα, την Κυβέρνηση”.

Όταν ερωτήθηκε κατά πόσον ενήργησε “ως γέφυρα μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του ΔΗΚΟ” για να υπάρξει αυτή η αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε πως είναι καθαρά δική του “πρωτοβουλία μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος”.

“Δεν έχουμε τίποτε να μοιράσουμε, διαφωνήσαμε σε ό,τι αφορά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου, αλλά, στο τέλος της ημέρας, όλων μέλημα είναι να ορθοποδήσουμε και να προχωρήσει αυτή η χώρα προς την ορθή οικονομική σταθερότητα”.

Ο Υπουργός Ενέργειας ερωτήθηκε και γιατί να οδηγεί κατ` ανάγκη σε παραίτηση η διαφωνία με μιαν απόφαση που λαμβάνεται κατά πλειοψηφία από κάποιο κομματικό συλλογικό όργανο στο οποίο ο ίδιος συμμετέχει, όπως οι πληροφορίες τον έφεραν κατά τις τελευταίες ημέρες.

“Κάνω και εγώ τις δικές μου προσωπικές σκέψεις”, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, καλώντας όλους να ηρεμήσουν τις προσεχείς ημέρες, “για να μπορέσουμε”, πρόσθεσε, “να το δούμε, γιατί ήταν πολύ μεγάλη η ένταση που βίωσα και εγώ προσωπικώς, αλλά και γενικότερα το όλο κλίμα”.