Τρόικα: Το 2016 τα πρώτα χρήματα από ιδιωτικοποιήσεις Cyta και Αρχής Λιμένων

Η Τρόικα  θεωρεί ότι μέχρι τις αρχές του 2016 θα πρέπει να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία τα πρώτα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Τα επόμενα στάδια στην πορεία ιδιωτικοποίησης της Cyta συζήτησε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Αρχής, Άριστος Ριρής, με τεχνοκράτες της Τρόικας.

Ο κ. Ριρής συναντήθηκε σήμερα στην Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης με τεχνοκράτες της Τρόικα, στην παρουσία, για πρώτη φορά, του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνου Ηροδότου.

Όπως ανέφερε ο κ. Ριρής σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, συζητήθηκε το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Cyta, με τους δανειστές να ξεκαθαρίζουν ότι τα πρώτα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να εισρεύσουν αρχές του 2016.
Στη συνάντηση, όπως είπε, τέθηκε και το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που εφάρμοσε η Αρχή, με την Τρόικα να εκφράζει ικανοποίηση για το αριθμό των υπαλλήλων που αποχώρησαν.

Τα επόμενα βήματα για την Αρχή Λιμένων

Εξάλλου με τεχνοκράτες της Τρόικα συναντήθηκε αντιπροσωπεία της αρχής Λιμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση επέλεξε τον οίκο KPMG ο οποίος θα διενεργήσει μελέτη για την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού Λεμεσού και για διακρίβωση ποιων υπηρεσιών μπορεί να διατεθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την ερχόμενη βδομάδα θα επιλεγεί ο συμβουλευτικός οίκος, ο οποίος θα αναλάβει την εξεύρεση επενδυτή για την ΑΛΚ. Ενδιαφέρον επέδειξαν ο ιαπωνικός χρηματοοικονομικός οίκος Nomura, η Barclays Bank, Deutsche Bank και η αμερικανική City Bank.

Με βάση το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, στόχος η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη Cyta μέχρι το τέλος του 2015, ενώ θα γίνει διαχωρισμός της Αρχής Λιμένων, με τον οργανισμό να παραμένει ως εποπτική αρχή, ενώ το Λιμάνι Λεμεσού να παραχωρηθεί με τη διαδικασία αδειοδότησης σε κατάλληλο διαχειριστή λιμένων, μέχρι το 2015.