Τρόικα: Τέθηκε θέμα αναβολής ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού

Στις σημερινές συναντήσεις τεχνοκρατικών κλιμακίων της Τρόικα στο ΥΠΟΙΚ, με τους εμπλεκόμενους φορείς τέθηκε σήμερα θέμα αναβολής του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς, περιλαμβανομένου του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), θεωρούν ότι η καθυστέρηση στο άνοιγμα της αγοράς, που τοποθετείτο στο `α εξάμηνο του 2016, οφείλεται σε πρακτικούς λόγους, όπως η στελέχωση και εκπαίδευση του προσωπικού του ΔΣΜΚ, αλλά και θέματα λογισμικού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου εξέδωσε στις 12 Μαΐου την τελική της ρυθμιστική απόφαση για να διευκολυνθεί η εισαγωγή ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού, δηλαδή στην παραγωγή και στην προμήθεια και για να διευκολυνθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να συμμετάσχουν στην ανταγωνιστική αγορά χωρίς επιδοτήσεις. Το νέο μοντέλο αναμενόταν να τύχει εφαρμογής μέχρι τα μέσα του 2016.

Παράλληλα, στις σημερινές συναντήσεις στο ΥΠΟΙΚ, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα του νομικού διαχωρισμού της ΑΗΚ υπό το φως της μελέτης της κοινοπραξίας Exergia και MRC για το διαχωρισμό του Οργανισμού. Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, στη βάση της έρευνας και σε διαβούλευση με την Τρόικα, το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου επί ενός αποτελεσματικού και αποδοτικού διαχωρισμού της ΑΗΚ, με το διαχωρισμό να υλοποιείται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016.

Στις συζητήσεις τέθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις για την ενδιάμεση λύση προμήθεια φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Η ΔΕΦΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Vitol, με τη συμφωνία να αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Εξάλλου, στις επαφές, που έγιναν στο κτίριο της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, στο επίκεντρο συζητήσεων τεχνοκρατών της Τρόικας με αξιωματούχους του Κτηματολογίου βρίσκονται το θέμα της καθυστέρησης που παρατηρείται στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας, καθώς και οι εξελίξεις μετά την έγκριση της νομοθεσίας για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων. Σύμφωνα με το μνημόνιο μέχρι το τέλος το χρόνου οι συσσωρευμένοι τίτλοι ιδιοκτησίας που δεν έχουν εκδοθεί θα πρέπει να μειωθούν κάτω από 3.500.

Παράλληλα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η πορεία αναδιαρθρώσεων βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων των τεχνοκρατών κλιμακίων της Τρόικα στην Κεντρική Τράπεζα. Το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Ελληνικής Τράπεζας με το κλιμάκιο των δανειστών, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τις μονάδες διαχείρισης καθυστερημένων δανείων όλων των τραπεζών.