Κληρίδης: Δεν είναι η Νομική Υπηρεσία που διεξάγει το ανακριτικό έργο, αλλά η Αστυνομία

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης απαντώντας στις χθεσινές επικρίσεις βουλευτών σε σχέση με τις έρευνες στην υπόθεση αγοραπωλησίας της Uniastrum από την τράπεζα Κύπρου ξεκαθάρισε ότι δεν  είναι η Νομική Υπηρεσία που διεξάγει το ανακριτικό έργο, αλλά η Αστυνομία.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, μετά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Νομικής Υπηρεσίας για το 2016 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στην οποία και συμμετείχε, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «ακούστηκαν έντονα φωνές επίρριψης ευθυνών στον Γενικό Εισαγγελέα» για το ότι δεν προχώρησαν οι έρευνες και ότι δεν λήφθηκαν καταθέσεις από πρόσωπα, τα οποία παρουσιάζονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση από τον ίδιο το Γενικό Εισαγγελέα.

«Θέλω για ακόμη μια φορά να ξεκαθαρίσω ότι στο σύστημα το δικό μας στην Κύπρο δεν είναι ο Γενικός Εισαγγελέας που παίρνει καταθέσεις. Δεν είναι η Νομική Υπηρεσία, η οποία διεξαγάγει ανακριτικό έργο. Το ανακριτικό έργο διεξάγεται από την ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας ή από συγκεκριμένο ανακριτή σε μια άλλη συνήθη περίπτωση».

Σημείωσε ότι «η Νομική Υπηρεσία και ο Γενικός Εισαγγελέας είναι εκεί για να παράσχουν – και παρέχουν όποτε ζητηθεί- καθοδήγηση και συμβουλή ως προς τον τρόπο συγκεκριμένης διεκπεραίωσης του ανακριτικού έργου».
«Με αυτό που λέγω δεν επιρρίπτω ευθύνη σε κανένα, αντίθετα δεν βλέπω να υπάρχει ούτε φταίξιμο ούτε και ευθύνη. Απλώς διευκρινίζω ότι η ανακριτική ομάδα διεξάγει πράγματι καλό ανακριτικό έργο και υπάρχουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα τα οποία έχουν τεθεί και χθες», πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, συνέχισε, «δεν νοείται να ανακρίνεις κάποιον εναντίον του οποίου υπάρχει κάποια υποψία, ένδειξη, εικασία ότι εμπλέκεται (σε μια υπόθεση) χωρίς να έχεις, εν τω μεταξύ, συλλέξει τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία προ των οποίων θα τον φέρεις αντιμέτωπο».

Δεν καλείς κάποιον για ανάκριση για να τον ρωτήσεις αν εμπλέκεται σε κάποιο αδίκημα εάν δεν συλλέξεις πρώτα τα απαραίτητα στοιχεία, είπε ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας ότι «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα».

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι «η ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας έχει αποταθεί σε πάρα πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι η Ρωσία, η Αρμενία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Μπελίζ κ.λπ. για δικαστική συνδρομή, η οποία αφορά την αποκόμιση στοιχείων μαρτυρίας για την υπό διερεύνηση υπόθεση».

«Είναι γι’ αυτό το σκοπό που έχω παρακαλέσει τις Αστυνομικές Αρχές όπως προβούν σε κάποιες εξηγήσεις οι οποίες αν δοθούν ενδεχόμενα θα καθησυχάσουν και τις φωνές περί μηδενισμού του όλου έργου της Αστυνομίας», είπε σημειώνοντας ότι έχει διαβιβάσει σχετικό μήνυμα προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας «ότι θα ήταν καλά να δοθούν κάποιες γενικής φύσεως εξηγήσεις από πλευράς Αστυνομίας στην οποία υπάγεται ασφαλώς η ανακριτική ομάδα έτσι ώστε να καθησυχαστούν τα πρόσωπα εκείνα που ανησυχούν για την κατάσταση».

Ερωτηθείς εάν έχουν ανταποκριθεί οι προαναφερθείσες χώρες στο αίτημα της Αστυνομίας για δικαστική συνδρομή, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «ακριβώς είναι αυτά που αναμένεται να σας εξηγήσουν οι ανακριτές διότι επαναλαμβάνω δεν είναι ο Γενικός Εισαγγελέας που διεξάγει τις ανακρίσεις. Εξ όσων όμως έχω πληροφορηθεί υπήρχε ανταπόκρισης, υπήρχε επίσης ανάγκη για περαιτέρω συλλογή στοιχείων και υποβλήθηκαν και νέα αιτήματα τα οποία προωθούνται».