Τρόικα: Κρίσιμη η εφαρμογή του μνημονίου για να επανέλθει η αξιοπιστία

Η σημερινή κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών με τους επικεφαλής της Τρόικας, επικεντρώθηκε στην εφαρμογή του μνημονίου, στην έλλειψη ρευστότητας και στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια,   με τους διεθνείς δανειστές να επισημαίνουν ότι έχει γίνει σημαντικό πρόοδος, τονίζοντας παράλληλα ότι η εφαρμογή του μνημονίου είναι κρίσιμη καθώς είναι ο μόνος τρόπος να ξανακερδίσει η κυπριακή οικονομία και η Κυπριακή Δημοκρατία την αξιοπιστία της.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας ανέφεραν στους βουλευτές ότι “έχει γίνει σημαντική πρόοδος, ότι έχουν προωθηθεί μέτρα τα οποία έχουν βοηθήσει στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας εξού και έχουν βελτιωθεί οι αξιολογήσεις της οικονομίας”.

Ανέφεραν επίσης ότι “έχουν βελτιωθεί τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και παρουσιάζεται ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές στο να επενδύσουν στην Κύπρο”.

Αναγνωρίζουν, ωστόσο,ότι “το 2014 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, ότι παραμένουν σημαντικά προβλήματα σε κοινωνικό επίπεδο και ότι τα ποσοστά της ανεργίας παραμένουν σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα”, ενώ θεωρούν ότι “κοινός στόχος όλων θα πρέπει να είναι να επιδιώξουμε να επανέλθει το συντομότερο δυνατό η θετική ανάπτυξη στην κυπριακή οικονομία”.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ επανέλαβε τη θέση του ότι “ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία είναι το πρόβλημα ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και ότι οι οδηγίες για τα ΜΕΔ στην Κύπρο είναι πιο αυστηρές από ό,τι ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ”.

“Αυτή η δυσμενής διάκριση έχει προκαλέσει αδικαιολόγητα επιπρόσθετες ζημιές δισεκατομμυρίων στις κυπριακές τράπεζες, σε μια περίοδο ύφεσης, σε μια περίοδο όπου υπάρχει ιδιαίτερη έλλειψη ρευστότητας, και ως αποτέλεσμα οι κυπριακές τράπεζες δεν δανείζουν και δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την κυπριακή οικονομία και στην ανάπτυξη και δεν προχωρούν στην αναδιάρθρωση των δανείων, δεν εφαρμόζουν τον κώδικα δεοντολογίας της Κεντρικής Τράπεζας”, πρόσθεσε.

Παραθέτοντας σειρά παραδειγμάτων για να καταδείξει ότι εφαρμόζονται διαφορετικοί κανόνες στην περίπτωση της Κύπρου σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “στην Κύπρο ένα δάνειο θεωρείται ως ΜΕΔ όταν καθυστερήσει ο δανειζόμενος να αποπληρώσει το δάνειο για τρεις μήνες, ενώ στην Ελλάδα είναι έξι μήνες”.

Ανέφερε επίσης ότι “στην Ελλάδα, στην Αυστρία, στην Γερμανία, στην Αγγλία και σε άλλες χώρες, όταν καταλήξει ο δανειζόμενος σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης και αυτή τηρείται δεν θεωρείται το δάνειο ΜΕΔ, ενώ στην Κύπρο θεωρείται ΜΕΔ”.
Είπε ακόμη ότι “στην Πορτογαλία μόνο οι καθυστερημένες δόσεις και οι τόκοι υπερημερίας θεωρούνται ως ΜΕΔ και ζημιές, ενώ στην Κύπρο θεωρείται ολόκληρο το δάνειο ως ΜΕΔ και ως ζημιά”.

Επιπλέον, ανέφερε ότι “στην Κύπρο, σε αντίθεση με το τί γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όταν ένας πελάτης δεν εξυπηρετεί ένα δάνειο και αυτό το δάνειο ξεπερνά το 20% του συνολικού δανεισμού του, τότε όλα τα δάνεια του θεωρούνται ως ΜΕΔ”.

“Αυτές οι δυσμενείς διακρίσεις, οι διαφορετικές οδηγίες και προσεγγίσεις για τα ΜΕΔ έχουν διογκώσει τις ζημιές των κυπριακών τραπεζών και έχουν οδηγήσει την ιδιόμορφη λύση του κουρέματος στο παρελθόν αλλά συνεχίζουν και προκαλούν ιδιαίτερο πρόβλημα στην ρευστότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος”, πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο τέως Διοικητής της ΚΤ είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω σκοπιμότητας δεν διαπραγματεύτηκε σωστά με την Τρόικα και ως αποτέλεσμα διογκώθηκαν οι ζημιές των τραπεζών μας και ως συνεπακόλουθο οι κεφαλαιακές τους ανάγκες”, προσθέτοντας ότι όλα αυτά που θα “πρέπει να διορθωθούν σήμερα είναι τα εγκληματικά λάθη της ΚΤ της Κύπρου”.

Εισήγηση του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, “είναι ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε την προσωρινή αλλαγή στις οδηγίες της ΚΤ για τα ΜΕΔ για τα επόμενα δύο χρόνια μέχρις ότου η Κύπρος εξέλθει από την ύφεση, να εφαρμοστούν οι ίδιες οδηγίες στην περίπτωση της Κύπρου που εφαρμόζονται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ”.

“Έτσι θα μειωθούν οι ζημιές των τραπεζών και του συνεργατισμού, θα αυξηθεί η ρευστότητα, θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση των δανείων, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη, θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία και θα ανασάνουν οι Κύπριοι δανειζόμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα γονατίζουν κάτω από τα δάνεια και τα υψηλά επιτόκια”, ανέφερε.

Κληθείς να αναφέρει τη θέση της Τρόικας επί του θέματος των ΜΕΔ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “η άποψη τους είναι η γνωστή απάντηση ότι αυτές οι οδηγίες θα εφαρμοστούν σε όλη την Ευρώπη με την Ενιαία Τραπεζική Ένωση και δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εξαίρεση για την περίπτωση της Κύπρου”.

Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι η Τρόικα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν εφαρμόζονται αυτές οι οδηγίες σε όλες τις υπόλοιπες χώρες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται κάτω από μνημόνιο”.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι “στην πραγματικότητα δεν υπάρχει είδηση και σε μια πορεία επιστροφής στην ομαλότητα αυτό είναι καλή είδηση”, προσθέτοντας ότι “άποψη των δανειστών μας είναι ότι συνεχίζει με επιτυχία η εφαρμογή του προγράμματος”.

Αναφέροντας ότι “με δεδομένη αυτή την εφαρμογή του προγράμματος συζητήσαμε μια σειρά από προβλήματα”, ο κ. Προδρόμου είπε ότι “όλοι συμφωνούν στην ανάγκη να συνεχίσουμε την εφαρμογή του προγράμματος που είναι ο μόνος δρόμος”, προσθέτοντας πως “η διαπίστωση ότι το δημόσιο χρέος έχει μπει σε μια πορεία και είναι κάτω από έλεγχο μας κάνει να συζητούμε για το ιδιωτικό χρέος το οποίο είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λύσει τα επόμενα χρόνια η χώρα μας”.

Ανέφερε ότι “η Τρόικα μας υπενθύμισε ότι η Κύπρος ξεχώρισε και για αυτό το θέμα με τρεις φορές το ΑΕΠ της χώρας σε ιδιωτικό χρέος”, κατατάσσοντας την Κύπρο στις “πιο χρεωμένες χώρες μέσα στην ΕΕ”.

Είπε ακόμη ότι συζήτησαν “τα κρίσιμα θέμα της χρηματοδότησης, της έλλειψης ρευστότητας” και “συμφωνήσαμε στην ανάγκη να έρθουν στην Κύπρο άμεσα ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί φορείς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης”.

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε και το θέμα των ΜΕΔ, λέγοντας ότι “είναι κοινή αντίληψη πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα με διαδικασίες διαμεσολάβησης, με ένα νομοθετικό, θεσμικό πλαίσιο φερεγγυότητας το οποίο θα θέσει τα όρια λειτουργίας της όποιας δράσης από την πλευρά του κράτους”.

“Ένα πλαίσιο διαμεσολάβησης θα θέσει και τα όρια μέσα στα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν και οι τράπεζες”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Προδρόμου, αναφέροντας ότι προκάλεσε σχόλιο της Τρόικας σε σχέση με την έκδοση του 6ετούς ομολόγου, είπε ότι “η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι δεν είχαν άποψη, δεν εξέφεραν γνώμη” και “δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε ένα τέτοιο θέμα”, προσθέτοντας ότι “αυτό λέει πολλά για την φήμη που διαδίδεται ότι είχαν αντίρρηση”.

Αναφέροντας ότι βουλευτές από το ΔΗΚΟ “επισήμαναν πως ενώ άλλες χώρες σε πρόγραμμα όπως οι Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία και Ιρλανδία, είχαν κάποιου είδους διαφορετική αντιμετώπιση και βοήθεια για την αντιμετώπιση του τραπεζικού ζητήματος, στην περίπτωση της Κύπρου οι όροι ήταν κάπως διαφορετικοί, ο κ. Προδρόμου είπε ότι αυτό μας παίρνει πίσω στο χρόνο και ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε προτείνει βοήθεια στην Κύπρο με την απόφαση του του 2011”.

“Δυστυχώς, τότε, η χώρα μας δεν αξιοποίησε και δεν ζήτησε κάποιου είδους στήριξη διότι ήταν αναγκασμένη να αντιμετωπίσει το τραπεζικό πρόβλημα”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “αυτή είναι η αλήθεια και όσο και αν ενοχλούμε με ερωτήσεις την Τρόικα δυστυχώς δεν μπορούμε να πάμε πίσω”.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου είπε σε σχέση με το θέμα της πρώτης κατοικίας ότι εξήγησαν στην Τρόικα ότι η πρόταση νόμου ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ δεν προβλέπει προστασία γενικά για όλους, αλλά “προστασία του δικαστηρίου για ένα χρόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει απότομη μείωση εισοδήματος και πραγματικά ο δανειζόμενος δεν μπορεί να πληρώσει και κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, με δικαίωμα ανανέωσης της προστασίας μέχρι να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο”.

Ανέφερε ότι η Τρόικα λέει πως “η κυπριακή Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί γενικά για τα θέματα αυτά που αφορούν την εξυπηρέτηση των δανείων να δώσει μια συνολική στρατηγική στην οποία θα πρέπει να ενταχθεί και το θέμα της πρώτης κατοικίας και πρόσθεσε ότι με βάση το τέλος του Μαΐου πρέπει να είναι καθορισμένη η κυβερνητική στρατηγική”.

Σε σχέση με την έκδοση ευρωπαϊκού ομόλογου από την Κυβέρνηση, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι δεν έγινε συζήτηση με την Τρόικα γιατί “τόνισαν από την αρχή πως δεν ήταν ενήμεροι και δεν μετείχαν”.

Αναφορικά σε αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών (υπερχρεώσεις, αύξηση επιτοκίων), ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι αυτές οι πρακτικές οδηγούν σε μη μείωση των δανειστικών επιτοκίων και σε επιδείνωση του θέματος των ΜΕΔ, προσθέτοντας πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξετάσει και η ίδια η Τρόικα γιατί είναι δύσκολο να ρυθμιστεί είτε από τη Βουλή είτε από την Κυβέρνηση.
“Όλα αυτά οδηγούν σε αύξηση των ΜΕΔ και τελικά σε ένα φαύλο κύκλο”, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι η Τρόικα τόνισε την πρόοδο που γίνεται στην εφαρμογή του μνημονίου και ανέδειξε το θέμα της εφαρμογής του μνημονίου, το θέμα της ρευστότητας και το θέμα των ΜΕΔ, ενώ η ΕΔΕΚ, όπως είπε,”τόνισε ότι το μνημόνιο μέχρι σήμερα μπορεί να βελτιώνει θεωρητικά κάποια νούμερα που έχουν σχέση με την κυπριακή οικονομία, δεν βοήθησε όμως την Κύπρο να κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα εξόδου από την κρίση”.

“Η πραγματική κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ σκληρή, ύφεση, ανεργία, έλλειψη ρευστότητας και τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που διογκώνονται μέρα με τη μέρα”, ανέφερε, προσθέτοντας “στην Τρόικα τόνισαν ότι αυτή η αρνητική πορεία δεν πρόκειται να ανατραπεί και να αλλάξει επί το θετικότερο εάν δεν γίνουν ουσιαστικές τροποποιήσεις σε κάποιες από τις πρόνοιες του μνημονίου που αφορούν αυτά τα ζητήματα που υπάρχουν προβλήματα στην Κύπρο”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι αυτές οι απαραίτητες τροποποιήσεις είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να τις διεκδικήσει αλλά και ευθύνη της Τρόικας στο βαθμό που επιθυμεί να διασώσει το πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι έτοιμη να συζητήσει τέτοιες αλλαγές αν τις ζητήσει η Κυβέρνηση, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι η Τρόικα είπε σαν γενική αρχή ότι κάθε φορά που έρχονται το μνημόνιο τροποποιείται και “δεν έδειξαν καμία ιδιαίτερη επιθυμία να αλλάξουν μονομερώς ή με πρωτοβουλία δική τους οποιεσδήποτε ρήτρες του μνημονίου”.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΔΕΚ ζήτησε να αλλάξει το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας και έκανε έκκληση στην Τρόικα να δει πιο προσεκτικά τις προτάσεις νόμου που συζητούμε στη Βουλή που είναι και ισορροπημένες και πολύ προσεκτικές για αυτό το θέμα”.