Τρόικα: ΓΕΣΥ, εργασιακά, ναυτιλία και ΔΥ στο επίκεντρο των συζητήσεων

Στις σημερινές συναντήσεις των κλιμακίων της Τρόικας, τα οποία συνεχίζουν την αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού μνημονίου θα τεθούν θέματα  υγείας, μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και ναυτιλίας θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων,

Στις 9.00 το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών τα κλιμάκια της Τρόικας θα πραγματοποιήσουν παράλληλες συναντήσεις για εργασιακά θέματα και για θέματα υγείας με έμφαση στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ), ενώ το απόγευμα θα συζητηθούν θέματα του τομέα της ναυτιλίας.

Επίσης, το απόγευμα κλιμάκιο της Τρόικας θα συζητήσει τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας κατά τομέα. Ειδικότερα, θα εξεταστεί, σύμφωνα με το μνημόνιο, ο ρόλος, οι αρμοδιότητες, η οργανωτική δομή, το μέγεθος και η στελέχωση των Υπουργείων, υπηρεσιών και ανεξάρτητων αρχών, η δυνατότητα κατάργησης, συγχώνευσης ή εξυγίανσης μη κερδοσκοπικών οργανισμών ή εταιρειών και κρατικών οργανισμών και οι δυνατότητες για αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πρωί στην Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για τα Ταμεία Προνοίας, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της συνένωσης της εποπτικής Αρχής των Ταμείων Προνοίας με την εποπτική Αρχή των Ασφαλιστικών Εταιρειών. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο Έφορος Ταμείων Προνοίας Θεοφάνης Τρύφωνος και τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών και της ΚΤ.

Επίσης, στην ΚΤ θα πραγματοποιηθούν άλλες συναντήσεις μεταξύ τεχνοκρατών της Τρόικας και της ΚΤ για θέματα του χρηματοοικονομικού τομέα.

Οι επικεφαλής των πιστωτών της Κύπρου θα βρίσκονται στο νησί την ερχόμενη Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη συνάντηση τους, όπως γίνεται σε κάθε αξιολόγηση, με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και την Διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Το τελικό περιεχόμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα της άλλης εβδομάδας.