Τρόικα: Αρχίζει η αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονίου

Τεχνοκρατικά κλιμάκια της Τρόικας, τα οποία βρίσκονται στην Κύπρο, αρχίζουν σήμερα την 8η και προτελευταία αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, το οποίο ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου του 2016.

Η αποστολή των διεθνών δανειστών θα παραμείνει στο νησί μέχρι τις 13 Νοεμβρίου και θα επικεντρωθεί στο υψηλό επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και στη συνέχιση της ενίσχυσης του εποπτικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση δανείων. Πέρα τούτων, έμφαση θα δοθεί επίσης στο θέμα της πώλησης των δανείων, στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Τα κλιμάκια των διεθνών πιστωτών της Κύπρου θα συζητήσουν στο κτίριο της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης φορολογικά θέματα καθώς και θέματα τουρισμού.

Κατά τη συζήτηση θεμάτων του τουρισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9.00 και θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) και του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, θα τεθούν ενώπιον των τεχνοκρατών της Τρόικας, η έκθεση προόδου του ΚΟΤ για διάφορα θέματα τουρισμού, οι νομοθεσίες που χειρίζεται ο ΚΟΤ σε σχέση με ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και κέντρα αναψυχής και η έκθεση προόδου για την εθνική στρατηγική τουρισμού.

Θα συζητηθεί επίσης η αεροπορική στρατηγική για την προσβασιμότητα στην Κύπρο αεροπορικών εταιρειών με στόχο την αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Το απόγευμα, τα κλιμάκια της Τρόικας θα συζητήσουν με τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών τα δημοσιονομικά όπου θα τεθεί, μεταξύ άλλων, και η επίτευξη με ιδιαίτερη ευκολία των δημοσιονομικών στόχων.

Επίσης, το απόγευμα, θα συζητηθεί η συνέχιση της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, στην οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, τριμηνιαία ενημέρωση σε σχέση με το κόστος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και τις επιπτώσεις τους στα δημόσια οικονομικά, έκθεση αξιολόγησης του ΕΕΕ καθώς και ανάλυση σε σχέση με το προφίλ και την κάλυψη των διαφόρων δικαιούχων του ΕΕΕ και νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο για ενοποίηση των διαφόρων επιδομάτων αναπηρίας.

Οι επικεφαλής της Τρόικας,  θα βρίσκονται στο νησί στις 8 Νοεμβρίου για να συζητήσουν τις επόμενες μέρες με τον Υπουργό Οικονομικών το τελικό περιεχόμενο που θα λάβει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.