Τρόικα: Αρνητική σε 8 θέσεις των κομμάτων για τις εκποιήσεις

Η Τρόικα έδωσε αρνητική απάντηση σε οκτώ συνολικά θέσεις και εισηγήσεις των κομμάτων για αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, οι οποίες της διαβιβάστηκαν από την Κυβέρνηση.

Μεταφρασμένη, σε γραπτή μορφή, δόθηκε η απάντηση της Τρόικα στους Βουλευτές που συμμετείχαν στη σημερινή κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών.

Βάσει του σημειώματος, η Τρόικα θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των εκποιήσεων, καθώς “παραβιάζει ξεκάθαρα” τη συμφωνία που υπάρχει στο Μνημόνιο για διεξαγωγή πλειστηριασμών χωρίς παρεμβάσεις από κυβερνητικούς φορείς. Αναφέρεται επίσης ότι “αναμένεται ότι οι τράπεζες δεν θα εκποιήσουν μαζικά περιουσίες, γνωρίζοντας τις αρνητικές συνέπειες και για τους δικούς τους ισολογισμούς”.

Οι δανειστές θεωρούν επίσης ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διαγραφή του υπόλοιπου χρέους με την εκποίηση ακινήτου το οποίο κατέχεται ως εξασφάλιση, υποδεικνύοντας ότι “η προοπτική διαγραφής χρεών χωρίς σωστή αξιολόγηση της βιωσιμότητας μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την αποπληρωμή των δανείων από τους δανειολήπτες”.

Στην εισήγηση των κομμάτων η εκποίηση να προχωρεί μόνο εάν η αναδιάρθρωση έχει συμφωνηθεί, αλλά δεν έχει τηρηθεί από τον οφειλέτη, η Τρόικα απαντά ότι, “θέτοντας ως προϋπόθεση κάτι τέτοιο για την έναρξη της διαδικασίας εκποίησης, θα υπονομεύσει τα δικαιώματα των πιστωτών, καθώς ο οφειλέτης θα μπορούσε να αποτρέψει την εκποίηση με το να μην εισέρχεται σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης ή με το να καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις”, ενώ προσθέτει ότι “κάτι τέτοιο αντίκειται της δέσμευσης της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο του προγράμματος, για την άρση τέτοιων εμποδίων από τη διαδικασία”.

Η Τρόικα απορρίπτει επίσης τη θεσμοθέτηση της Οδηγίας και του Κώδικα Δεοντολογίας της Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι “η εισαγωγή μιας τέτοιας πρόνοιας στο νόμο δεν θα ήταν σύμφωνη με τη δέσμευση της Κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος για μη εισαγωγή περαιτέρω εμποδίων στη διαδικασία εκποίησης περιουσιακών στοιχείων που δόθηκαν ως εξασφάλιση δανείων”.

Απορρίπτει επίσης τη θέση ότι η επιφυλασσομένη τιμή στο 50% είναι πολύ χαμηλή και θα οδηγήσει τις τιμές προς τα κάτω, υποδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, ότι “μια πολύ υψηλή τιμή θα καταστήσει τη διαδικασία της εκποίησης αναποτελεσματική”.

Οι δανειστές υποδεικνύουν ακόμα ότι “ως βέλτιστη διεθνή πρακτική, η αξία της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας δεν χρησιμοποιείται ως αξία για σκοπούς εκποίησης ακινήτων” και ότι “η αξία της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας δεν αντανακλά ορθά την αγοραία αξία του ακινήτου”.

Σημειώνουν, τέλος, ότι “ο νόμος για τις εκποιήσεις θα πρέπει να έχει άμεση ισχύ για όλα τα υποθηκευμένα ακίνητα, εκτός από τις κύριες κατοικίες, για τις οποίες οι διατάξεις του νόμου θα τεθούν σε ισχύ από την 1ην Ιανουαρίου 2015, παράλληλα με την υιοθέτηση του πλαισίου αφερεγγυότητας”.