Τρυφωνίδης: Το νομοσχέδιο που επιβαρύνει τους εγγυητές, φέρνει κοινωνική αναταραχή

«Το νομοσχέδιο που επιβαρύνει τους εγγυητές και τα συνδεδεμένα με αυτούς πρόσωπα, φέρνει κοινωνική αναταραχή», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης.

Η δήλωση:

Στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής έχουμε συζητήσει για μια ακόμη φορά, τα νομοσχέδια τα οποία έχουν παραπεμφθεί από την Ολομέλεια και αφορούν στη δημιουργία πλαισίου αδειοδότησης και εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων κάτω από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, και καθιστούν δυνατή την πρόσβαση των εταιρειών αυτών στα τραπεζικά δεδομένα, στο Σύστημα Άρτεμις και στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου και Χωρομετρίας των δανειοληπτών που βρίσκονται υπό τη διαχείριση τους, ώστε να μπορούν να αξιολογούν την πιστοληπτική τους ικανότητα και να τους παρέχουν βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης.

Έχουμε ακούσει προσεκτικά για άλλη μια φορά τις θέσεις και τις τοποθετήσεις τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της Νομικής Υπηρεσίας και των άλλων Κρατικών Υπηρεσιών. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτή την απαράδεχτη πρόταση που δίνει το δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία των δανειοληπτών και των συνδεδεμένων τους προσώπων, των εγγυητών και των παρόχων εξασφάλισης και εξακολουθούμε να διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για ενδεχόμενες καταχρήσεις, υπερβολές και μη σωστής διαχείρισης και συμπεριφοράς από τις εταιρείες αυτές. Η συγκεκριμένη πρόταση θα αποτελέσει την απαρχή μιας κοινωνικής αναταραχής όπου ολόκληρος ο κυπριακός λαός θα βρεθεί δέσμιος των Τραπεζών και των Εταιρειών Διαχείρισης Πιστωτικών Διευκολύνσεων.

Εμείς θα επιμένουμε στην τροπολογία μας με την οποία προσπαθούμε να περιορίσουμε τυχόν καταχρήσεις του δικαιώματος που θα παρέχει η νομοθεσία αυτή στις Εταιρείες Διαχείρισης Πιστωτικών Διευκολύνσεων σε βάρος των δανειοληπτών και των συνδεδεμένων τους προσώπων, των εγγυητών και των παρόχων εξασφάλισης.

Μετά και τις τελευταίες νέες αυξημένες χρεώσεις των τραπεζικών τελών οι οποίες είναι πραγματικά αδικαιολόγητες, προκλητικές και απαράδεκτες, οι ανησυχίες μας έχουν αυξηθεί.

Η ασυδοσία των τραπεζών συνεχίζεται εις βάρος των καταναλωτών οι οποίοι στην ουσία είναι απροστάτευτοι από τους αρμόδιους θεσμούς, αφού τόσο ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της Βουλής ότι δεν μπορούν να παρέμβουν διότι οι αυξήσεις δεν αφορούν λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται στο Διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Οικονομικών, αλλά αφορούν άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς όπως π.χ. τρεχούμενους λογαριασμούς τους οποίους διατηρεί η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Έτσι αύριο στην Επιτροπή Εμπορίου, και ανάλογα με την εξέλιξη που θα πάρει το θέμα, θα δώσουμε οδηγίες στις υπηρεσίες της Βουλής όπως ετοιμαστεί σχετική Πρόταση Νόμου η οποία να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του Διατάγματος που έχει εκδώσει ο Υπουργός Οικονομικών ούτως ώστε εκτός από Φυσικά Πρόσωπα να περιλαμβάνονται και Νομικά Πρόσωπα αλλά μόνο οι Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις. Επίσης θα πρέπει να διευρυνθεί και ο κατάλογος με τις τραπεζικές συναλλαγές με πλαφόν χρεώσεις αλλά και τα είδη τραπεζικών λογαριασμών που περιλαμβάνονται στο εν λόγω Διάταγμα.