Οικολόγοι: Απροετοίμαστα στο άνοιγμα τους τα σχολεία

Οικολόγοι: Απροετοίμαστα στο άνοιγμα τους τα σχολεία

«Επίσημη πρώτη» για τα σχολεία μετά την νέα χρονιά και για ακόμη μια φορά παρατηρούμε το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας να αφήνει εκτεθειμένα τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Το άνοιγμα των σχολείων συνοδεύεται με πολλά σοβαρά προβλήματα λόγω έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα τα περισσότερα σχολεία είναι υποστελεχωμένα λόγω απουσίας νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών, αλλά και μαθητών. Ενώ ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα απουσιάζουν αναμένεται να αυξηθεί.

Το Υπουργείο δεν φρόντισε να εργαστούν οι αρμόδιοι λειτουργοί το Σαββατοκύριακο για να βρεθούν αντικαταστάτες για τους εκπαιδευτικούς που είναι κρούσματα ή στενές επαφές. Και αυτό, πάρα το γεγονός ότι δεν είχαν βρεθεί αντικαταστάτες για τις απώλειες που ήταν γνωστές στο Υπουργείο μέχρι και την Παρασκευή και ότι θα αυξάνονταν οι απουσίες εκπαιδευτικών με βάση τα εργαστηριακά αποτελέσματα της Παρασκευής και του Σαββατοκύριακου.

Παράλληλα ο Υπουργός Παιδείας επέμενε πως στα σχολεία θα βρίσκονται κινητά συνεργεία για διενέργεια “rapid test” σε μαθητές από την Τρίτη 11 Ιανουαρίου, γεγονός που διαψεύστηκε από τον διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης την ίδια μέρα, αφού δήλωσε πως τα τεστ θα αρχίσουν από την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις της η Γενική Γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων κ. Κυριακή Γιαννουρή αναφέρει πως “Θεωρούμε απαράδεκτο και επικίνδυνο τον χειρισμό του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς ληφθούν τα δέοντα για προστασία των εκπαιδευτικών και μαθητών. Αναρωτιόμαστε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αυτής της επικίνδυνης απόφασης του ανοίγματος των σχολείων υπό τη σκιά της πανδημίας και των αυξημένων κρουσμάτων που εκθέτει κυρίως μαθητές και δασκάλους.

Παράλληλα, σε περίπτωση αναστολής της συγκεκριμένης απόφασης και πιθανής εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης, αναμένουμε να γίνει ένα σωστό και συμπεριληπτικό πλάνο, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και δυνατότητες όλων των οικογενειών”.