Τρυφωνίδης: Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για επαναφορά του δικαιώματος του δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο πριν την εκποίηση

Προτάσεις Νόμου για Εκποιήσεις, του βουλευτή της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας, Αλέκου Τρυφωνίδη:

Έχει συνεχιστεί σήμερα, για άλλη μια φορά η συζήτηση για το θέμα των εκποιήσεων στην Επιτροπή Οικονομικών.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για την ανάγκη επαναφοράς του δικαιώματος του δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο πριν την εκποίηση, η οποία ουσιαστικά προσπαθεί να επαναφέρει την ισορροπία μεταξύ Τραπεζών, Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και Εταιρειών Διαχείρισης από τη μια, και δανειοληπτών από την άλλη.

Σήμερα ζητήσαμε τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από την Κεντρική Τράπεζα να μας διευκρινίσουν και να μας προσδιορίσουν συγκεκριμένα και λεπτομερώς τους κίνδυνους τους οποίους επικαλούνται ότι θα επιφέρει η ψήφιση της Πρότασης Νόμου που εισηγούμαστε. Δυστυχώς παρόλο που οι πιέσεις μας ήταν αφόρητες, δεν έχουμε λάβει απαντήσεις που να μας ικανοποιούν και να αποδεικνύουν την κινδυνολογία που εκφέρουν καθημερινώς.

Επίσης ζητήσαμε από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, ο οποίος από τη μια υποστηρίζει ότι η Πρόταση Νόμου μας δεν επιλύει το πρόβλημα, ωστόσο την ίδια ώρα αναγνωρίζει ότι υφίσταται το πρόβλημα και μάλιστα ότι είναι πολύ σοβαρό, το οποίο χαρακτήρισε ως λαίλαπα εκποιήσεων σε σημερινό του έγγραφο και ως επάρατο νόσο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, του ζητήσαμε λοιπόν όπως μας υποδείξει άλλες εναλλακτικές λύσεις ούτως ώστε να επιλύσουμε το πρόβλημα. Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος έχει δεσμευτεί ότι μέχρι αύριο θα μας καταθέσει τις εισηγήσεις του, τις οποίες ασφαλώς αναμένουμε με ενδιαφέρον και θα τις λάβουμε υπόψη.

Διότι ο ίδιος ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αναφέρθηκε σε προηγούμενες συνεδριάσεις, για μεγάλο αριθμό εκποιήσεων, για αριθμό υποθέσεων που δεικνύουν παράνομες χρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες, και για αποτυχία των διαφόρων σχεδίων της Κυβέρνησης να επιλύσουν το πρόβλημα.

Δυστυχώς η αναμενόμενη κατάθεση του Κυβερνητικού Νομοσχεδίου για τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια για εκδίκαση υποθέσεων χρηματοοικονομικού χαρακτήρα, ακόμα δεν έχει ακόμα ψηφιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αισιοδοξούμε ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα για να μπορέσουμε να το μελετήσουμε και να το αξιολογήσουμε σε συνδυασμό με την Πρόταση Νόμου.
Με την ευκαιρία αυτή επαναλαμβάνω τη θέση μας ότι η Πρόταση Νόμου μας που εξετάζουμε σήμερα, δεν βρίσκεται σε αντίθεση με το Κυβερνητικό Νομοσχέδιο.

Αντίθετα εμείς υποστηρίζουμε ότι συνάδει και συνδυάζεται απόλυτα με το κυβερνητικό Νομοσχέδιο, αλλά και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Μάλιστα η ταυτόχρονη εφαρμογή των 2 Νομοθεσιών, διασκεδάζει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν την περασμένη εβδομάδα, κυρίως από το Υπουργείο Οικονομικών, ότι θα οδηγήσουμε ένα τεράστιο αριθμό υποθέσεων στα δικαστήρια.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι με βάση τα στοιχεία που μας έδωσε η Κεντρική Τράπεζα, καταρρίπτεται με τα δικά της στοιχεία η κινδυνολογία για τις σοβαρές επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Από τα 2,2 δις μη εξυπηρετούμενων δανείων, γύρω στα €530 εκατομμύρια είναι δάνεια οικιστικά με εξασφάλιση κάτω από €350 χιλιάδες, δηλαδή το 25%. Μόνο από αυτό το στοιχείο αντιλαμβάνεστε ότι η κινδυνολογία που εκφέρουν είναι άνευ ουσίας.

Καταλήγοντας, εμείς θα αναμένουμε τις απαντήσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, την κατάθεση του Κυβερνητικού Νομοσχεδίου, την κατάληξη της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών και θα τοποθετηθούμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και σίγουρα όχι εις βάρος των δανειοληπτών οι οποίοι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση με τα σημερινά δεδομένα που ισχύουν.

Υπενθυμίζω σε όλους ότι το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών είναι πρώτιστο για εμάς και επεναλάβαμε εκατοντάδες φορές ότι τόσο οι Τράπεζες όσο και οι Εταιρείες Διαχείρισης μπορούν να τους εξεύρουν, χωρίς να επηρεάζονται οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώνουν είτε γιατί έχασαν την εργασία τους είτε λόγω των επιπτώσεων στην οικονομία του τόπου.