“Τροχοπέδη” η φυγοστρατία και η φοροαποφυγή για διορισμό σε δς ημικρατικών

Για όσους ενδιαφέρονται για διορισμό στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών καλό είναι να τον σκεφτούν και πάλι εάν οφείλουν φόρους στο κράτος, εάν έχουν πτωχεύσει και εάν  δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών κατέληξε στο ενιαίο κείμενο πρότασης νόμου για τα κριτήρια που θα διέπουν τους διορισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών που θα τεθεί αύριο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.

Σε δήλωση μετά την τελική συζήτηση του κειμένου από την Επιτροπή σήμερα, ο Πρόεδρος του σώματος Σωτήρης Σαμψών διευκρίνισε ότι το κείμενο τελεί υπό την έγκριση των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Πρόσθεσε ότι τα κόμματα που έχουν διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους πρόνοιες της πρότασης θα καταθέσουν τροπολογίες ενώπιον της Ολομέλειας.

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή έχει ενημερωθεί άτυπα εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό του Συμβούλιο έχει καταλήξει στα άτομα που θα διορισθούν στα νέα Διοικητικά Συμβούλια, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών διαμήνυσε ταυτόχρονα ότι αποτελεί κοινή επιθυμία και στόχο των κοινοβουλευτικών κομμάτων η διαφάνεια στους διορισμούς, η αλλαγή των μέχρι σήμερα κακώς εχόντων και η εισαγωγή νέου αίματος στα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών.

Ο κ. Σαμψών επανέλαβε ότι τα κριτήρια προσόντων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων όπως καθορίζονται αφορούν την εντιμότητα, το κύρος και την ακεραιότητα, θα συνεκτιμούνται τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα, η εμπειρία, η κοινωνική δράση και η προσφορά σε σχέση με την αποστολή και φύση των δραστηριοτήτων του ημικρατικού οργανισμού τον οποίο ο διορισθείς θα κληθεί να υπηρετήσει.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει βιογραφικό σημείωμα στον Υπουργό που προΐσταται του συγκεκριμένου οργανισμού και εξήγησε ότι ο προωθούμενος νόμος δεν τροποποιεί την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου μέχρι την οποία θα πρέπει να γίνουν οι νέοι διορισμοί και ως εκ τούτου, η πρόνοια ότι το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει 15 ημέρες πριν προχωρήσει στους διορισμούς να ενημερώνει τη Βουλή για τα άτομα που αποφάσισε να διορίσει και η πρόνοια ότι ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να δηλώσει ενδιαφέρον για διορισμό, ελλείψει χρόνου, δεν θα εφαρμοστούν στους διορισμούς που επίκεινται, αλλά στους επόμενους διορισμούς.

Ο κ. Σαμψών επανέλαβε ότι αφήνονται για ψήφιση με νέα νομοθεσία το όριο ηλικίας και οι ευθύνες που θα υπέχουν τα μέλη των ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σαμψών είπε ότι ενδέχεται να υπάρξει τροπολογία για απαγόρευση διορισμού κομματικών στελεχών στα ΔΣ των Ημικρατικών.

Είπε ακόμα ότι δεν θα δικαιούνται διορισμού δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, κοινοτάρχες και μέλη κοινοτικών συμβουλίων και ανακοίνωσε ότι με τροπολογία θα περιληφθεί πρόνοια ότι θα στερούνται του δικαιώματος διορισμού άτομα που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή που απηλλάγησαν για ψυχολογικούς λόγους.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμψών του δικαιώματος διορισμού θα στερούνται και όσοι έχουν οφειλές προς το κράτος, φορολογικές ή άλλες, κήρυξαν ή τελούν υπό πτώχευση.

Είπε επίσης ότι διευθυντές και διευθυντές τμημάτων δεν θα έχουν δικαίωμα διορισμού στο ΔΣ του οργανισμού στον οποίο υπηρέτησαν.

Ο κ. Σαμψών είπε ότι η ΕΔΕΚ θα καταθέσει τροπολογία που θα προβλέπει ότι τα προσόντα για διορισμό σε έκαστο οργανισμό θα δημοσιεύονται.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης εξέφρασε ικανοποίηση επειδή όπως ανέφερε το κείμενο νόμου στο οποίο κατέληξε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό, το στόχο του εκσυγχρονισμού και του εκδημοκρατισμού του τρόπου διορισμού των ΔΣ και της λειτουργίας των Ημικρατικών Οργανισμών.

Ο κ. Νικολαϊδης συνεχίζοντας ανέφερε ότι η τροποποίηση ικανοποιεί το ένα από τους δύο στόχους που έθεσε η ΕΔΕΚ καταθέτοντας προτάσεις νόμου, που είναι η καταλληλότητα των διοριζομένων στα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών.

Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ θα καταθέσει τροποποίηση στην Ολομέλεια της Βουλής, προς ικανοποίηση και του δεύτερου στόχου, που είναι η κατοχύρωση της δυνατότητας του πολίτη να εκδηλώσει ενδιαφέρον για διορισμό σε ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε κόμματα και την ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου από τη Βουλή της διαδικασίας των διορισμών.

Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από τις τροπολογίες που θα καταθέσει η ΕΔΕΚ θα διασφαλιστεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ο τερματισμός της κομματικοποίησης και της διαπλοκής στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι οι Οικολόγοι πιστοί στις θέσεις για από- κομματικοποίηση του δημοσίου τομέα κατέθεσε πρόταση που βασίζεται στη σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που καταργεί τη θεσμοθετημένη παρουσία και παρέμβαση των κομμάτων στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Ο κ. Περδίκης πρόσθεσε ότι αύριο θα καταθέσει δύο τροπολογίες, μία για απαγόρευση της κατάθεσης καταλόγων και μια για την απαγόρευση του διορισμού κομματικών στελεχών.

Ανέφερε επίσης ότι η κομματικοποίηση είναι η μάνα των κακών στους ημικρατικούς οργανισμούς, για την κατάσταση στην οποία περιήλθαν και την ανυποληψία στην οποία περιέπεσαν.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Περδίκης είπε πως οι προτάσεις των Οικολόγων τυγχάνουν αποδοχής στην κοινωνία και το λαό, όχι όμως από τα κοινοβουλευτικά κόμμα, επειδή ανέφερε «δεν φτύνουν πάνω τους».