Συνάντηση ΚΕΦΕΑ με ΟΑΥ

Στο επίκεντρο των συζητήσεων για το ΓΕΣΥ και η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα

Η υλοποίηση ενός βιώσιμου συστήματος Υγείας που θα εγγυάται την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και παράλληλα θα επιτρέπει την πρόσβαση όλων των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα ήταν το αντικείμενο συζήτησης σε συνάντηση που πραγματοποίησαν, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκαν και εξειδικευμένοι συνεργάτες της ΚΕΦΕΑ από το εξωτερικό, αντηλλάγησαν απόψεις για το έγγραφο που ετοίμασε ο ΟΑΥ σχετικά με τον τρόπο διάθεσης φαρμάκων στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ.

«Με την υλοποίησή του ΓΕΣΥ, η ΚΕΦΕΑ θεωρεί ότι η Κύπρος θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να διασφαλίσει την ίση πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και ιδιαίτερα στις καινοτόμες θεραπείες», δήλωσε η Πρόεδρος της ΚΕΦΕΑ Ιωάννα Κοζάκου, προσθέτοντας πως αυτός πρέπει να είναι ένας από τους βασικούς στόχους του νέου συστήματος υγείας.

Επί τάπητος τέθηκαν, μεταξύ άλλων, η σύνθεση και ο τρόπος λειτουργίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φαρμάκων (ΣΕΦ), το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής φαρμακευτικής αγωγής από τον θεράποντα ιατρό, καθώς και η αναγκαιότητα να αφεθεί περιθώριο στον προϋπολογισμό για συμπερίληψη καινοτόμων φαρμάκων στον Κατάλογο Φαρμακευτικών Προϊόντων (ΚΦΠ) –όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες– με στόχο την εφαρμογή ενός συστήματος υγείας που θα παρέχει ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Είναι πεποίθησή μας ότι, μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων μπορεί να εφαρμοστεί ένα βιώσιμο και λειτουργικό ΓΕΣΥ», τόνισε η κ. Κοζάκου, σημειώνοντας ότι το διάστημα αυτό η ΚΕΦΕΑ πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.