Τροφές που μας ανεβάζουν τη διάθεση

Συνήθως τρεφόμαστε με φαγητά που μας χαρίζουν υγιές  σώμα, υγιή μάτια, υγιή μαλλιά, τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και άλλες που βοηθούν το σώμα να έχει ενέργεια και να είναι σε φόρμα.

Και όμως υπάρχουν τροφές οι οποίες  ενισχύουν τη διάθεσή σας και κρατάνε  χαμηλά τα επίπεδα του στρες, δηλαδή σάς κάνουν ευτυχισμένους…

Δεν έχει να κάνει με την δική σας επιθυμία, αλλά με τις χημικές αντιδράσεις που τα ίδια τα θρεπτικά συστατικά των τροφών προκαλούν, καθώς και τα σήματα που στέλνουν στον εγκέφαλό σας.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι τροφές που μπορούν να σάς κάνουν ευτυχισμένους και να ανεβάσουν τη διάθεσή σας.

Ηλιόσποροι: Αλλη μια τροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που έχει αποδειχθεί πως μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ενώ παράλληλα βοηθά στην καλή ποιότητα του βραδινού ύπνου.

Σοκολάτα: Οσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα που τρώτε, τόσο το καλύτερο. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που μειώνει το άγχος και ηρεμεί τους μύες. Επίσης, περιέχει τρυπτοφάνη, που βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Ωστόσο, δεν πρέπει να το παρακάνετε και θα πρέπει να τρώτε μικρές ποσότητες.

Σπανάκι: Είναι «φορτωμένο» με φολικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β που ενισχύει τη διάθεση. Είναι επίσης αντιοξειδωτικό που εργάζεται για να προστατεύσει τα κύτταρα του εγκεφάλου από τις ελεύθερες ρίζες, που μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλές διακυμάνσεις της ενέργειας και της διάθεσης. Η συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη φολικού οξέος είναι 400 mg ασβεστίου, οπότε αν προσθέσετε και άλλα πλούσια σε φολικό οξύ φαγητά, όπως μπρόκολο, φασόλια ή σπαράγγια στη διατροφή σας, θα αισθάνεστε περισσότερο ευτυχισμένοι.

Σολομός: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν κάνουν καλό μόνο στην υγεία. Βοηθούν και στην δημιουργία καλής διάθεσης. Καταναλώστε σολομό 2 με 3 φορές την εβδομάδα γιατί μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ευτυχισμένοι.

Ψωμί ολικής αλέσεως ή κέικ: Συνήθως καταφεύγουμε σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες επειδή είναι τροφές «άνετες», αλλά σ’ αυτή την περίπτωση πρόκειται για τροφές που μας κάνουν και καλό. Εάν αλλάξετε τα ραφιναρισμένα και λευκά ζυμαρικά και ψωμιά με ολικής αλέσεως δεν θα κάνετε μόνο μεγάλη χάρη στην υγεία σας, αλλά παράλληλα θα νοιώσετε και ευτυχισμένοι.

Γάλα: Οι τροφές που είναι εκ φύσεως πλούσιες σε ασβέστιο βοηθούν στην αύξηση των αντοχών μας. Εκείνοι που πάσχουν από κατάθλιψη θα πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, αλλά τα καλά νέα είναι πως την ίδια δουλειά μπορούν να κάνουν και δυο ποτήρια γάλα την ημέρα. Το γάλα ενισχύει τη διάθεση και μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να είναι πιο δραστήριο και παραγωγικό.

Μπανάνες: Οι μπανάνες, όπως και η σοκολάτα, περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα συστατικό που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει τη σεροτονίνη μία ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Επίσης, οι μπανάνες έχουν κάλιο, ένα μέταλλο που συνήθως χάνεται όταν είμαστε στρεσαρισμένοι και εκτός απ’ αυτό περιέχουν και βιταμίνη Β6 που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Νερό: Το πόσιμο νερό είναι απαραίτητο για να κρατήσει το σώμα σε άριστη κατάσταση λειτουργίας. Ακόμη και μια μικρή πτώση στα επίπεδα ενυδάτωσης μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πονοκεφάλους και απώλεια μνήμης. Τα συνιστώμενα 5-8 ποτήρια νερό την ημέρα μπορούν να εργαστούν εποικοδομητικά και να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των λειτουργιών του σώματος και των επιπέδων ενέργειας.

Πράσινα λαχανικά: Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι φυσικά αντι-καταθλιπτικά και αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φολικού οξέος, κάτι που είναι ιδιαίτερα καλό για τις μέλλουσες μητέρες, καθώς η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.