Τροποποίηση του νόμου προστασίας της Μητρότητας ζητά το ΑΚΕΛ

Κατάθεση αιτήματος προς την Βουλή των Αντιπροσώπων, από το ΑΚΕΛ, για την ετοιμασία Πρότασης Νόμου που να τροποποιεί τον Περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμο.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της η βουλευτής του κόμματος Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε ότι η πρόταση αφορά:

1) Στην επέκταση της προστασίας της μητέρας από απόλυση για το χρονικό διάστημα που τις δίνεται το δικαίωμα να αξιοποιεί μια ώρα από τον εργάσιμο χρόνο της για σκοπούς θηλασμού ή φροντίδας του νεογνού.

2) Στην ρητή αναφορά μέσα στην νομοθεσία για το δικαίωμα της μητέρας να θηλάζει σε δημόσιους χώρους. Προτείνουμε παράλληλα η στέρηση αυτού του δικαιώματος να αποτελεί αδίκημα και να υπόκειται σε συγκεκριμένες ποινές.

3) Να δίνεται η δυνατότητα στις θηλάζουσες μητέρες είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα να αντλούν και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα κατά την διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους σε κατάλληλο χώρο που θα τους υποδειχθεί από τον εργοδότη. Η καταλληλότητα του χώρου προτείνουμε να εξετάζεται από το τμήμα επιθεώρησης εργασίας.

“Ο θηλασμός δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να οδηγεί την μητέρα στην απομόνωση ιδιαίτερα την περίοδο που η κοινωνικοποίηση αποτελεί ουσιαστική βοήθεια για την γυναίκα” αναφέρει.

Οι προτάσεις αυτές όπως αναφέρει η κ. Κουκουμά “θα ενισχύσουν το δίκτυ προστασίας των μητέρων στο εργασιακό περιβάλλον αλλά θα ενισχύσουν τις ευρύτερες προσπάθειες για αύξηση των παιδιών που τρέφονται τους πρώτους μήνες της ζωής τους με το μητρικό γάλα”.

“Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ουσιαστικό ρόλο για την προστασία και προαγωγή του μητρικού θηλασμού. Αυτή τη στιγμή υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική χωρίς όμως να προβλέπεται οποιονδήποτε κονδύλι το οποίο να μπορεί να αξιοποιηθεί για δράσεις και εκστρατείες ενημέρωσης για τη σημασία και τα οφέλη του μητρικού θηλασμού” σημειώνει.