Τριμερής Υπουργική Κύπρου – Ελλάδας – Παλαιστίνης: Τι συζητήθηκε

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχε σήμερα στην πρώτη επίσημη τριμερή συνάντηση σε Υπουργικό επίπεδο μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Παλαιστίνης, μαζί με τον Αν. Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, και τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης, κ. Riad Malki.

Οι τρεις Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις επί ενός ευρέως φάσματος θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και του αντίκτυπού τους στην ευρύτερη περιοχή, του Παλαιστινιακού ζητήματος, του Κυπριακού, καθώς επίσης και επί τομέων μελλοντικής συνεργασίας.

Επανέλαβαν την πεποίθηση τους πως η τριμερής αυτή συνεργασία θα είναι επωφελής για τους λαούς τους, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης που δεν στρέφεται ενάντια στο όποιο τρίτο Κράτος, αλλά αντίθετα είναι επωφελής για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι τρεις Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον εντοπισμό και την επιλογή τομέων συνεργασίας ανάμεσα στους οποίους η οικονομία και η ανάπτυξη, η γεωργία, ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εκπαίδευση, καθώς και η επιμόρφωση και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της πολιτικής άμυνας.

Στο περιθώριο της τριμερούς, ο κ. Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε χωριστές, διμερείς συναντήσεις με τους κκ. Κατρούγκαλο και Malki.

Στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Έλληνα Αν. Υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κα Lute στη Λευκωσία, ενώ ενημερώθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο για τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών του στις ΗΠΑ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης, ανάμεσα σε άλλα, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και τα τεκταινόμενα στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ με την ευκαιρία έγινε ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός επί ολόκληρου του διχτύου τριμερών μηχανισμών συνεργασίας στους οποίους μετέχουν οι δύο χώρες, όπως επίσης και για τις προεργασίες σύστασης μόνιμης Γραμματείας τριμερών σχηματισμών που θα φιλοξενηθεί στη Λευκωσία.

Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και για την τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία σε Υπουργικό επίπεδο με την Ιορδανία μεθαύριο Τετάρτη, όπως επίσης και την τριμερή Σύνοδο Κορυφής με το Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί στην Beer Sheba του Ισραήλ την Πέμπτη.

Κατά τη διμερή συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη με τον κ. Malki, έγινε ανασκόπηση της διμερούς συνεργασίας και εξετάσθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι για περαιτέρω ενίσχυσή της. Συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στην ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο αργότερα σήμερα.