ΔΗΚΟ: Αναρμόδια η Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου

Η Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου είναι αναρμόδια να κρίνει το ασυμβίβαστο ή όχι, δημοτικών συμβούλων που έχουν εργοδοτηθεί ως σύμβουλοι σε υπουργεία, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι θα θέσει εκ νέου το θέμα στη Βουλή.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι η Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, είναι αναρμόδια να κρίνει το ασυμβίβαστο ή όχι, δημοτικών συμβούλων που έχουν εργοδοτηθεί ως σύμβουλοι σε υπουργεία.

Αρμόδια αρχή να αποφασίσει για την παραμονή ή παύση δημοτικών συμβούλων, είναι ο Έφορος Εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, η οποία δεν εντόπισε ασυμβίβαστο στην εργοδότηση δημοτικών συμβούλων, ως συμβούλων σε Υπουργεία, αποδέχτηκε σχετικά αβασάνιστα τις διαβεβαιώσεις των Υπουργών των επηρεαζόμενων συμβούλων, ότι οι υπηρεσίες που διενεργούνται από τους συμβούλους δεν είναι συναφείς με τις δραστηριότητες των δήμων στους οποίους αυτοί έχουν εκλεγεί.

Ήταν αναμενόμενο, οι Υπουργοί να σπεύσουν να στηρίξουν αυτούς, τους οποίους οι ίδιοι έχουν επιλέξει ως εργοδοτούμενους τους, εξαργυρώνοντας τους τη στήριξη στις προεδρικές εκλογές.

Από την απόφαση της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, προκύπτει επίσης ηθικό και δεοντολογικό ζήτημα της πολυθεσίας.

Αν οι Υπουργοί χρειάζονται τις υπηρεσίες συμβούλων, θα μπορούσαν να επιλέξουν με αξιοκρατικά κριτήρια, μέσα από τον μακρύ κατάλογο των ανέργων επιστημόνων και όχι από λίστα ατόμων χρήσιμων για κομματικά συμφέροντα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα θέσει εκ νέου το θέμα στη Βουλή.