Τριμερής Σύνοδος στην Αθήνα: Το μήνυμα της συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου σε φίλους και αντιπάλους

Το μήνυμα, σε φίλους και αντιπάλους, ότι η συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο δεν είναι ευκαιριακή αλλά εδράζεται σε κοινά συμφέροντα και αποκτά μακροχρόνια προοπτική, στέλνουν σήμερα από την Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου συναντάται με τον πρωθυπουργό, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του μνημονίου για την ενεργειακή διασύνδεση των δύο χωρών.

Το καλώδιο που θα διασυνδέσει την Ελλάδα με την Αίγυπτο θα διέρχεται από την οριοθετημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δύο χωρών. Η σχετική συμφωνία συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου αναμένεται να επισημοποιηθεί σήμερα με την υπογραφή μνημονίου από τους αρμόδιους υπουργούς, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Αναστασιάδη και του Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει την εγκαθίδρυση στρατηγικής σχέσης της Αθήνας με το Κάιρο. θα είναι άλλωστε η πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική για την υλοποίηση ενός έργου που θα περνά από την επίσημα οριοθετημένη ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και θα μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη -μέσω της Ελλάδας- «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια. Κι αυτό σε μια περίοδο που λόγω της ενεργειακής κρίσης η συζήτηση για τον εφοδιασμό και την διοχέτευση ενέργειας μέσω εναλλακτικών πηγών βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παραλλήλως με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, σε κεντρικό ξενοδοχείο θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό συνέδριο με εστίαση στους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας με στόχο να δοθεί ώθηση για την ανάπτυξη βιώσιμων συνεργασιών μεταξύ των τριών χωρών.

Οι κύριοι Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Αλ-Σίσι αναμένεται να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα σηματοδοτεί την ενιαία, κοινή αντίληψη των τριών χωρών για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με αιχμή τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Θα συζητήσουν για τις περιφερειακές εξελίξεις για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και το θέμα της Λιβύης με αφορμή τις προγραμματισμένες εκλογές για τις 24 Δεκεμβρίου.

Σε μια περίοδο που η Άγκυρα θέλει να αποκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας με το Κάιρο για να ανατρέψει τα τετελεσμένα της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, στέλνουν το μήνυμα ότι η συμμαχία τους δεν είναι μόνο διπλωματική ή στρατιωτική αλλά επεκτείνεται στην οικονομία, γεγονός που θα δημιουργήσε στενούς δεσμούς και κοινά συμφέροντα για πολλές δεκαετίες.