Τριμερής Σύνοδος με πλήρη στήριξη ΗΠΑ και ισχυρά μηνύματα

Τη μεγάλη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ για τη σταθερότητα και την ευημερία στη περιοχή τόνισαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας, καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικλ Πομπέο, οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου, που διεξήχθη στην Ιερουσαλήμ.

Σε σύντομη αναφορά του πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η σημερινή είναι μια μεγάλη στιγμή και θέλω να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο, Πρωθυπουργό Νετανιάχου, για τη σύγκληση αυτής της ιστορικής συνάντησης στην Ιερουσαλήμ.

Είμαστε ευτυχείς που έχουμε μαζί μας τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η παρουσία του αποτελεί απτή απόδειξη ότι οι τρεις χώρες μας αποτελούν ένα αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, καθώς και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το όραμα και οι ενέργειες μας για μια ενεργειακό διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα εξαίρετο παράδειγμα.

Θέλω να διαβεβαιώσω για την αμέριστη δέσμευση της Κύπρου σε αυτή την αξιόπιστη και σταθερή συνεργασία που στοχεύει, μέσα από απτές δράσεις, να δημιουργήσει την αναγκαία ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ταραχώδη περιοχή μας.

Αυτό είναι το μεγάλης κλίμακας όραμα μας και είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι εδώ για να υιοθετήσει εκ μέρους των ΗΠΑ τη σημασία που έχει αυτό και προσβλέπω σε μια παραγωγική συζήτηση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, ο πλήρης σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα και η προστασία των ενεργειακών και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και βεβαίως οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή είναι η 6η Σύνοδος ανάμεσα στις τρεις χώρες αποτελεί μια από τις καλύτερες περιφερειακές συνεργασίες παγκοσμίως. Συνεργαζόμαστε σε τομείς από την καταπολέμηση πυρκαγιών, μέχρι και την Ενέργεια. Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε τον αγωγό EastMed από το Ισραήλ, στην Κύπρο, προς την Ευρώπη, που θα παρέχει σταθερότητα στην περιοχή, ευημερία στους λαούς μας και θα παρέχει εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ευρώπη.

Η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι σημαντική και δείχνει το ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αυτή την περιφερειακή προσπάθεια».

Πρόσθεσε ότι σε αυτή τη συνεργασία θα καλωσορίζαμε όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες.

Με τη σειρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία των τριών χωρών είναι στρατηγική, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας. Χαιρέτισε τη στήριξη των ΗΠΑ στη συνεργασία αυτή, σημειώνοντας ότι η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών ενδυναμώνει τις προσπάθειες και τον διάλογο στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας και της οικονομίας, όπως και για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά.

Πρόσθεσε ότι το όραμα είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, προς την Ευρώπη.

Είπε ακόμα ότι η δημιουργία του αγωγού East Med μπορεί να βοηθήσει και τον διάλογο για την ασφάλεια και τις οικονομικές αναπτύξεις στην περιοχή.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε, μεταξύ άλλων, ότι πριν από μια βδομάδα μίλησε στο Χιούστον, στις ΗΠΑ, σε μια μεγάλη ομάδα από επικεφαλής οργανισμών στον τομέα της Ενέργειας και για τις ευκαιρίες που αναπτύσσονται και για τη δημιουργία υποδομής που θα είναι επωφελής τα μέγιστα.

Πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα είναι σημαντικοί βασικοί εταίροι στην ασφάλεια και την ευημερία και προσβλέπω στις συνομιλίες μας απόψε. Συνεργαζόμενοι σε αυτά τα σημαντικά ενεργειακά θέματα, γνωρίζω ότι θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ευημερία ακόμη περισσότερα ανάμεσα στα κράτη μας. Είμαστε ελεύθερες χώρες, με ελεύθερες αγορές, που δρουν μαζί και εργάζονται για να δημιουργήσουν υποδομή για την ενέργεια, και τότε η περισσότερη ασφάλεια ακολουθεί. Αν το κάνουμε σωστά θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα μεγιστοποιήσουμε αυτές τις πηγές κατά τρόπο που οι καλές υποδομές σε ελεύθερες αγορές πάντα αυτό επιφέρουν».

Στη Σύνοδο συμμετέχουν, από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση.