Σε εξέλιξη η Τριμερής Κύπρου -Ελλάδας – Ισραήλ, με συμμετοχή των ΗΠΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η τριμερής Σύνοδος Κορυφής στην Ιερουσαλήμ.

Στη σύνοδο συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υφυπουργό Ενεργειακών Πόρων, Φρανκ Φάνον.

Η Σύνοδος ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτήρισε την τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ ως μια από τις καλύτερες τριμερείς συνεργασίες στον κόσμο. Αναφέρθηκε στον αγωγό East-Med .

Ο κ.  Νετανιάχου είπε πως ο αγωγός θα οδεύσει από το Ισραήλ, στην Κύπρο, μετά στην Ελλάδα και απ’ εκεί στην Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που δεν αναφέρθηκε η συμμετοχή της Ιταλίας, κάτι που ίσως να επιβεβαιώνει τα σενάρια ότι οι Ιταλοί κάνουν δεύτερες σκέψεις λόγω εσωτερικών ζητημάτων και πιέσεων που δέχεται η νέα κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για υπέροχη στιγμή και ευχαρίστησε τον Βενιαμίν Νετανιάχου για την ιστορική σύνοδο στην Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του Μάικ Πομπέο, η οποία δίνει προστιθέμενη αξία στη Σύνοδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η συνεργασία των τριών χωρών έγινε στρατηγικής σημασίας κάτι που επιβεβαιώνει η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών.

Ο Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε εταίρους στον τομέα της Ενέργειας και της Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Αυτούσια η τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη:

Αυτή είναι πραγματικά μια σπουδαία στιγμή και θέλω να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο, πρωθυπουργό Netanyahu, για τη σύγκληση αυτής της πολύ ιστορικής συνάντησης στην Ιερουσαλήμ.

Είμαστε ευτυχείς που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Mike Pompeo, μας ενώνει σήμερα. Η παρουσία του είναι μια απτή απόδειξη ότι οι τρεις χώρες μας αποτελούν αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, και μια σταθερή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το όραμά μας και οι ενέργειές μας για έναν ενεργειακό διάδρομο στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα από αυτή την άποψη.

Θέλω να διαβεβαιώσω για την σταθερή δέσμευση της Κύπρου σε αυτή την αξιόπιστη και σταθερή συνεργασία που στοχεύει, μέσω απτών ενεργειών, στη δημιουργία της απαιτούμενης ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην ταραχώδη περιοχή μας.

Αυτό είναι το όραμά μας μεγάλης κλίμακας και είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που ο υπουργός είναι εδώ για να υποστηρίξει τη γεωπολιτική του αξία εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και προσβλέπω σε μια παραγωγική συζήτηση επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος όπως η ενεργειακή ασφάλεια, τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την προστασία των ενεργειακών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων και, βεβαίως, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.