Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου: Εντατικοποίηση του διαλόγου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στις εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, στην Κρήτη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκαν, στην Ελούντα, της Κρήτης, μαζί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν στην Κρήτη ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου και ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου.

Οι εργασίες της Συνόδου ξεκίνησαν το πρωί με διμερή κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε στη συνέχεια διμερή κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Κατ΄ιδίαν συνάντηση είχε, επίσης, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Ακολούθησε τριμερής κατ΄ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των τριών χωρών, με επικεφαλής τους τρεις ηγέτες.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, Υπουργοί των τριών Κυβερνήσεων πραγματοποίησαν τριμερείς κατ΄ιδίαν συναντήσεις.

Στη συνέχεια υπεγράφησαν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν τα ακόλουθα: Μνημόνιο Συνεργασίας τεχνικής συνεργασίας Τελωνείων. Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψε ο Διευθυντής της Αρχής Τελωνείων κ. Δημήτρης Χατζηκωστής, Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Εκπαίδευσης. Εκ μέρους της Δημοκρατίας υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών. Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας. Εκ μέρους της Δημοκρατίας υπέγραψε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, και των αντίστοιχων Οργανισμών Αιγύπτου και Ελλάδας. Εκ μέρους της κυπριακής πλευράς υπέγραψε ο Πρόεδρος του Invest Cyprus κ. Μιχάλης Μιχαήλ.

Ακολούθως οι τρεις ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «επιθυμώ καταρχάς να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξη Τσίπρα για την άψογη φιλοξενία στο πλαίσιο της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, στην Κρήτη.

Στην Κρήτη, τη γενέτειρα ενός εκ των πρώτων Ευρωπαϊκών Πολιτισμών, του Μινωικού, η οποία διαθέτει μια ιστορία αιώνων και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Συμβολική η επιλογή της Κρήτης, φίλε Πρωθυπουργέ, εδώ στο σταυροδρόμι των πολιτισμών, όπου είναι ο πλησιέστερος κόμβος σύνδεσης των τριών χωρών μας.

Η σημερινή μας συνάντηση αποτελεί τη γόνιμη απόρροια των προηγουμένων πέντε συνολικά Συνόδων Κορυφής και σηματοδοτεί μια νέα προοπτική για περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη εξαίρετων σχέσεων και ισχυρών δεσμών φιλίας μεταξύ των τριών χωρών.

Η υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης αποτελεί ένα ακόμη καθοριστικό βήμα προς την υλοποίηση του οράματος και των προτεραιοτήτων του τριμερούς μηχανισμού. Ενός μηχανισμού που έχει ήδη παρουσιάσει απτά αποτελέσματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, πάντα προς όφελος των λαών των τριών χωρών.

Θέλω να τονίσω την αποφασιστικότητα και των τριών να εντατικοποιήσουμε τον διάλογο ώστε να πετύχουμε ακόμα καλύτερες συνεργασίες σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς, του ενεργειακού μη εξαιρουμένου, των διμερών σχέσεων όσον αφορά την τεχνολογία, τον τουρισμό, το εμπόριο, τις επενδύσεις, σωρεία θεμάτων που αφορούν την ευημερία των λαών μας.

Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων δεν παραλείψαμε να ασχοληθούμε με την ειρήνη στην περιοχή μας, διότι αυτή η τριμερής συνεργασία δεν γίνεται για να αποκλειστούν οι οποιοιδήποτε αλλά για να κτίσουμε συμμαχίες, για να διευρύνουμε τις σχέσεις όπως έχουμε ήδη πράξει με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, με τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε συγκυρίες συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής ώστε τόσο η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και γενικότερα η ασφάλεια της περιοχής και η επικράτηση της ειρήνης να είναι αυτό που επιδιώκουμε και πιστεύω θα το πετύχουμε.

Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου και για την παρούσα κατάσταση του Κυπριακού και να επαναλάβω την αποφασιστικότητα μου να εμπλακώ σε ένα διάλογο που θα φέρει επιτέλους την ειρήνη στην Κύπρο, με τη δημιουργία ενός κράτος που θα είναι απόλυτα συμβατό με τα όσα οι υποχρεώσεις μας επιβάλλουν ως αποτέλεσμα της ιδιότητας μας ως κράτους μέλους της ΕΕ, δηλαδή πλήρους σεβασμού στο ευρωπαϊκού κεκτημένου και γενικότερα στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Μιας χώρας που θα είναι πλήρως ανεξάρτητη, μακριά από τους όποιους αναχρονιστικούς θεσμούς των εγγυήσεων ή παρουσίας στρατευμάτων, μιας χώρας που θα δίνει την ευκαιρία ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο σύνοικων στοιχείων που για δεκαετίες ή αιώνες δεν είχαν κάτι που να τους φέρνει σε αντιπαράθεση.

Ευχαρίστησα θερμότατα για την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας, αλλά και για την εξίσου σημαντική συμβολή και συμπαράσταση της Αιγύπτου στα θέματα αρχών που άπτονται των βασικών προϋποθέσεων για μια επιτυχή λύση του Κυπριακού.

Δεν παραλείψαμε να κάνουμε αναφορά στα υπόλοιπα των προβλημάτων όπως η Λιβύη, η Μέση Ανατολή, το Μεταναστευτικό, η τρομοκρατία. Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η Αίγυπτος και για το Μεταναστευτικό υποφέρει χωρίς να επιζητεί την όποια βοήθεια και ταυτόχρονα αποτρέπει ή αποτελεί ανάχωμα των προσφυγικών ροών κάτι που επιτέλους αναγνωρίζεται από το σύνολο των αρχηγών κρατών των μελών της ΕΕ και που είναι κάτι που με ιδιαίτερη ικανοποίηση και ο Αλέξης και εγώ διαπιστώσαμε κατά το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Σάλτσμπουργκ, ότι επιτέλους έφτασε η ώρα να γίνει μια Σύνοδος της ΕΕ με τον αραβικό κόσμο με προεξάρχουσα την Αίγυπτο ώστε επιτέλους να βρεθούν οι τρόποι ενίσχυσης και των σχέσεων και εκείνων των πολιτικών πρακτικών που θα βοηθήσουν την Αίγυπτο ως μια χώρα σταθερότητας και παράγοντα ειρήνης στην περιοχή.

Η υπογραφή των μνημονίων υποδηλούν την αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε μέσα από την απόφαση μας να υπάρχει μια μόνιμη Γραμματεία παρακολούθησης των όσων συμφωνούνται με έδρα την Κύπρο, προκειμένου να υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο, χωρίς να παρεμβαίνει στις εσωτερικές λειτουργίες των κρατών, αλλά που θα υποδεικνύει πού υστερούμε πού θα πρέπει να λάβουμε περισσότερα μέτρα και δράσεις, ώστε να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στα όσα συμφωνούνται.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω τις συζητήσεις που έγιναν για θέματα σύσφιγξης και περαιτέρω προϋποθέσεων στα θέματα έρευνας, καινοτομίας, άμυνας και ασφάλειας, διασποράς όπου πολλά έχουμε να προσφέρουμε στις χώρες μας αν μέσα από τη συντονισμένη δράση των πολιτών μας στη διασπορά γίνει κατορθωτό να αξιοποιηθούν στους χώρους διαμονής τους συνενώνοντας δυνάμεις.

Ένα σημαντικό στοιχείο που πιστεύω θα αποτελέσει ένα ακόμα συνδετικό κρίκο στις σχέσεις μας πέρα από το EastMed, είναι και το EuroAfricaConnector που θα δώσει την ευκαιρία ώστε να υπάρχει επάρκεια ηλεκτρισμού αν και εφόσον παρατηρηθεί η οποιαδήποτε δυσκολία μεταξύ των χωρών μας αλλά και της ΕΕ δίδοντας έτσι μια άλλη διάσταση στη δυναμική των χωρών μας».

Από πλευράς του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η επιλογή της Κρήτης για πραγματοποίηση της τριμερούς συνόδου έχει έναν ισχυρό συμβολισμό, καθώς αποτελεί εδώ και χιλιετηρίδες σταυροδρόμι των κοινών πολιτισμών των τριών χωρών και γενικότερα πολιτιστικό και οικονομικό σταυροδρόμι της Μεσογείου με ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγική αξία.

Πρόσθεσε ότι «είναι ένα νησί που θα είναι σύντομα ενεργειακά αυτόνομο καθώς ολοκληρώνουμε την καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά θα καταστεί και κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό ήταν από τα σημαντικά σημεία της συζήτησης σήμερα».

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός η τριμερής Σύνοδος αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων, όπου εντείνεται η αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, ενώ επιδεινώνεται και η ένταση στην Ευρώπη και στη Δύση γενικότερα.

Πρόσθεσε ότι σήμερα οι ηγέτες συζήτησαν εκτενώς για τις περιφερειακές εξελίξεις και τονίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου ως περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας και ο αναντικατάστατος ρόλος της Αιγύπτου, για όλη την περιοχή.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «υπογραμμίσαμε τη διαρκή στήριξή μας στην προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη, στη βάση των Αποφάσεων του ΣΑ ΟΗΕ, και εκφράσαμε τη στήριξή μας στην επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών.

Ως Ελλάδα υποστηρίζουμε την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και υποστηρίζουμε σταθερά ότι η επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την ασφάλεια πρέπει να γίνει από το σημείο που τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Οι τρεις μας συμφωνήσαμε ότι το διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός του, αποτελούν τη μόνη βάση στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν σταθερές σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκφράσαμε σαφώς δε τη στήριξή μας στην Κύπρο στην προσπάθεια της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της, και να προχωρήσει να τους αξιοποιήσει έναν οιασδήποτε απειλής.

Και τονίσαμε τη σημασία που έχει η εξόρυξη στην ΑΟΖ της Κύπρου για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τονίσαμε την ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων μας και στήριξης στον τομέα συνεργασίας σε διάφορα έργα έχοντας υπόψη ότι οι χώρες μας κατέχουν ιδιαίτερα σημαντικά γεωστρατηγικά σημεία και τονίσαμε επίσης τη δυνατότητα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, και άλλους τομείς».

Πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε θέματα που αφορούν την ανάληψη ευθυνών από περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις ώστε να αποφύγει η περιοχή τους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν τονίζοντας την ανάγκη της ειρηνικής συμβίωσης και της αποτροπής της μισαλλοδοξίας και την ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών ως τη μοναδική λύση για τη διευθέτηση των προβλημάτων στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Σίσι είπε ότι «τονίσαμε την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου με βάση τις διατάξεις της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών ψηφισμάτων».

Τέλος, οι τρεις ηγέτες και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας.