Τρεις εβδομάδες διορία στους ανεμβολίαστους – Ο λόγος για νέα μέτρα στο Υπουργικό

Τα βλέμματα στρέφονται αύριο, Τετάρτη (23/11) στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τα μέτρα τα οποία θα τεθούν σε ισχύ με φόντο την αναχαίτιση του πέμπτου κύματος της πανδημίας.

Οκτώ μέτρα αναμένεται να οδηγηθούν προς έγκριση τα οποία ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους η πρόθεση είναι ξεκάθαρη. Τρεις εβδομάδες διορία για να εμβολιαστούν προτού τους επιβληθούν περιορισμοί που αφορούν στην είσοδο τους σε συγκεκριμένους χώρους. Ανάμεσα σε αυτούς σύμφωνα με πληροφορίες είναι, τα νυχτερινά κέντρα, σινεμά, θέατρα και γήπεδα.

Οι εισηγήσεις των επιστημόνων:

1. Χρήση μάσκας στους μαθητές δημοτικών σχολείων.
2. Διενέργεια rapid test στους μαθητές των δημοτικών σχολείων μια φορά την εβδομάδα.
3. Απαγόρευση διεξαγωγής κοινωνικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται ενόψει Χριστουγέννων, περιλαμβανομένων και των σχολικών χριστουγεννιάτικων εορτών, των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται σε Δήμους, κτλ.
4. Διενέργεια self-test σε εμβολιασμένα άτομα. Η εισήγηση που έχει γίνει είναι να δίνονται δωρεάν στους εμβολιασμένους και σε περίπτωση που κάποιο τεστ είναι θετικό θα ενημερώνεται ο Προσωπικός Ιατρός και θα παραπέμπεται σε μοριακή εξέταση για επιβεβαίωση του αποτελέσματος.
5. Κατάργηση SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο εφτά μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.
6. Χρονικό περιθώριο τριών εβδομάδων για εμβολιασμό των ατόμων που δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίου και εφαρμογή και με την πάροδο των τριών εβδομάδων εφαρμογή περιορισμών σε συγκεκριμένους χώρους για τα μη εμβολιασμένα άτομα.
7. Διενέργεια rapid test σε όλο τον πληθυσμό σε περιοχές όπου εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού ιστορικού.
8. Τηλεργασία σε ποσοστό που θα καθοριστεί.

Ανοικτό το ζήτημα της υποχρεωτικής μάσκας στα δημοτικά

Ανοικτό παραμένει το μέτρο που τέθηκε επί τάπητος και αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς αρκετά μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν τις διαφωνίες τους. Διαφωνίες εκφράζουν και οι οργανωμένοι γονείς.

Ωστόσο, η διενέργεια rapid τεστ μία φορά την εβδομάδα φαίνεται να κλειδώνει.