Τρεις αεροπορικές εταιρείες περιμένουν άδεια για πτήσεις από τη Κύπρο

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αεροπορικές εταιρείες που θα αδειοδοτηθούν στην Κύπρο θα εργοδοτήτουν ντόπιο προσωπικό και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 3 αιτήσεις στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι εκκρεμούν αυτή τη στιγμή τρεις αιτήσεις στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για απόκτηση άδειας ντόπιου αερομεταφορέα.

«Το Τμήμα εξετάζει αυτές τις αιτήσεις και ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουν να εγκριθούν κάποιες από αυτές ώστε να αυξηθεί η συνδεσιμότητα της χώρας μας», είπε. Πρόκειται για τις Cobalt Air, Tous Air και Orion.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι συναντήθηκε με μια από τις εταιρείες και πως ότι το μοντέλο που προτείνουν «ουσιαστικά, είναι ένα μοντέλο, θα έλεγα, πιο κοντά στις εταιρείες χαμηλού κόστους».

Σε ερώτηση για ενδιαφέρον που έχει υπάρξει για το λογότυπο των Κυπριακών Αερογραμμών εξήγησε ότι «είναι μια διαδικασία η οποία είναι εντελώς ξεχωριστή από τις αιτήσεις που γίνονται στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και βρίσκεται κάτω από την αρμοδιότητα του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων». Εξ όσων γνωρίζω θα προχωρήσει σύντομα σε δημοσίευση κάποιας αγγελίας για να δούμε κατά πόσον υπάρχει ενδιαφέρον για το λογότυπο, πρόσθεσε.

Σχετικά με  το αν οι εταιρείες θα εργοδοτήσουν ντόπιο προσωπικό ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «σίγουρα δεν μπορούμε να βάλουμε ρήτρα για να εργοδοτήσουν ντόπιο προσωπικό, όμως αντιλαμβάνεστε ότι μια εταιρεία που θα έρθει στην Κύπρο, θα εργοδοτήσει ντόπιο προσωπικό».

Αυτό, είπε, ισχύει ουσιαστικά και για το έργο της ανάθεσης των εμπορικών δραστηριοτήτων της Λεμεσού. Κάποιες εταιρείες που είχαν έρθει να μας δουν και έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, έχουν αναφέρει ότι σε όλα τα έργα που αναλαμβάνουν εργοδοτούν ντόπιο προσωπικό. Αυτό είναι λογικό, είπε, παίρνεις ντόπιο προσωπικό το οποίο ξέρει καλά την αγορά και δεν παίρνεις προσωπικό από άλλες χώρες, εκτός φαντάζομαι από κάποια υψηλόβαθμα στελέχη.

«Ευελπιστούμε ότι αν κάποιες από αυτές τις εταιρείες πάρουν άδεια σίγουρα θα εργοδοτήσουν ντόπιο προσωπικό και αυτή τη στιγμή, αντιλαμβάνεστε, ότι μετά την αναστολή των εργασιών των ΚΑ υπάρχει προσωπικό το οποίο έχει την εμπειρία και θα μπορούσε να εργοδοτηθεί σ` αυτές τις εταιρείες», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν θα αναλάβουν δρομολόγια που λειτουργούσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, είπε ότι «λειτουργούμε σε μια ελεύθερη αγορά, στην Κύπρο λειτουργούν περισσότερες από 40 αεροπορικές εταιρείες». Ήδη, πρόσθεσε, «υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός σε όλα τα δρομολόγια».

Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο προχωρεί «τάχιστα στην υλοποίηση της πολιτικής των ανοιχτών αιθέρων η οποία πιστεύουμε ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση της συνδεσιμότητας της χώρας μας».