Τραμπ: Τα προσωπικά του χρέη και τα «μυστήρια» της περιουσίας του

Τραμπ: Τα προσωπικά του χρέη και τα «μυστήρια» της περιουσίας του

Το πρακτορείο Bloomberg ακτινογραφεί την περιουσία – και κυρίως τα χρέη -του επιχειρηματία Τραμπ, αλλά τα τυφλά σημεία παραμένουν και ανησυχούν τους υπέρμαχους της θεσμικής τάξης των ΗΠΑ

Όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στην τηλεοπτική του ομιλία στο NBC , η συντονίστρια Σαβάνα Γκάθρι έθεσε ένα ερώτημα που κάνουν πολλοί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Σε ποιον οφείλετε 421 εκατομμύρια δολάρια», ρώτησε η Γκάθρι, αναφερόμενη στο πρόσφατο ρεπορτάζ των New York Times για τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ στις οποίες αναφέρονται ότι αυτά τα χρέη ωριμάζουν την ερχόμενη τετραετία.

Η ιδέα ότι οι πιστωτές του είναι ένα μυστήριο που έγινε πλάκα και meme στο ίντερνετ στον απόηχο του ρεπορταζ, το οποίο ανέφερε ότι οι πιστωτές του δεν κατονομάζονται στις φορολογικές του δηλώσεις.

Στην πραγματικότητα οι ταυτότητες των δανειστών του Τραμπ είναι γνωστές εδώ και πέντε χρόνια. Το 2015, ο τότε υποψήφιος Τραμπ υπέβαλε την πρώτο του πόθεν έσχες. Περιείχε προσημειωμένα ακίνητα, τράπεζες που εξέδωσαν τα δάνεια, ημερομηνίες λήξης και ένα εύρος εκτίμησης της συνολικής αξίας του χρέους.

Τα μεγαλύτερα δάνεια του Trump


Επιπλέον, επειδή τα δάνεια είναι ενυπόθηκα δάνεια, αποτελούν δημόσια πληροφορία που εμφανίζεται σε τοπικά υποθηκοφυλακεία.

Η πλειονότητα των χρεών του Τραμπ χωρίζεται σε τρεις ομάδες:

-Δάνεια που εκδίδονται με εγγύηση επαγγελματικά του ακίνητα από τη Ladder Capital, την εξειδικευμένη «τράπεζα» για real estate.

-Δάνεια από την Deutsche Bank με εγγύηση συγκριτικά πιο επίφοβα περιουσιακά στοιχεία, όπως το ξενοδοχείο του στην Ουάσινγκτον και το Doral Resort.

-Δάνεια που έλαβε η Vornado Realty Trust με εγγύηση δύο πύργους γραφείων στους οποίους κατέχει μειοψηφικά πακέτα.

Τα υπόλοιπα δάνεια είναι κυρίως παλαιότερα και μικρότερα.

Πύργοι γραφείων

Το ποσό των 421 εκατομμυρίων δολαρίων που αναφέρεται από τους Times είναι ένα προσωπικά εγγυημένο υποσύνολο δανείων ύψους τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει η εταιρεία του Τραμπ.

Επιπλέον, άλλα 450 εκατομμύρια δολάρια χρέους συνδέονται με την ιδιοκτησία μεριδίου 30% στους πύργους γραφείων του Vornado.

Ορισμένα από τα δάνεια έχουν κατατεμαχιστεί και πωληθεί με τη μορφή χρεογράφων που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια επαγγελματικών ακινήτων και τώρα ανήκουν σε μεγάλο αριθμό άλλων επενδυτών – ορισμένοι από τους οποίους δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα. Τα χρεόγραφα αυτά τα έχουν αγοράσει κυρίως συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, hedge funds και άλλοι θεσμικοί επενδυτές.

Δεδομένου του κατακερματισμού της ιδιοκτησίας αυτού του χρέους, είναι απίθανο να τους γνωρίζει ακόμα και ο ίδιος ο Οργανισμός Τραμπ πόσο μάλλον να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους. Εάν προέκυψαν θέματα με τα δάνεια την επικοινωνία την αναλαμβάνουν ως διαμεσολαβητές οι loan servicers.

Πολλά από τα δάνεια αναμένεται να λήξουν τα επόμενα χρόνια, αλλά ο Τραμπ, του οποίου η προηγούμενη καριέρα περιελάμβανε μια σειρά πτωχεύσεων, πιθανώς να έχει κερδίσει κάποια ευελιξία.

Όταν αναχρηματοδότησε το Trump Tower το 2012 με δάνειο 100 εκατομμυρίων δολαρίων, το ακίνητο εκτιμήθηκε στα 480 εκατομμύρια δολάρια. Στην αναχρηματοδότηση του άλλου ακινήτου του στη Wall St. 40 το 2015 του έδωσσε δάνειο έλαβε δάνειο 160 εκατομμυρίων δολαρίων και εκτίμησε το ακίνητο στα 540 εκατομμυρίων δολαρίων.

Χαμηλή μόχλευση

Αυτό άφησε και τα δύο ακίνητα με ένα σχετικά χαμηλό ποσό μόχλευσης για τα ακίνητα του Μανχάταν, γεγονός που υποδηλώνει είτε έναν ότι ο Τραμπ έγινε ξαφνικά συντηρητικός είτε η Ladder Capital, ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής του Trump μετά την Deutsche Bank, έγινε περισσότερο επιφυλακτικός.

Η εκτίμηση που έκανε το Bloomberg Billionaires για τα συγκεκριμένα ακίνητα τον Αύγουστο ήταν μικρότερη, εκτιμώντας τα στα 365 εκατομμύρια και 375 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα. Όμως, όσο η πανδημία δεν μηδενίζει (ακόμα) τις αξίες των κτηρίων γραφείου, τα ακίνητα αυτά θα μπορούσαν να σηκώσουν ακόμα περισσότερο δανεισμό αν ο Τραμπ τον χρειαστεί.

Επειδή ο Τραμπ έλαβε την ιστορική απόφαση να διατηρήσει την ιδιοκτησία των επιχειρήσεων του και επειδή το πόθεν έσχες του έγινε «κατα δήλωσή του», οι επικριτές του και οι υπέρμαχοι της «θεσμικής νομιμότητας» ανησυχούν εδώ και καιρό ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να έχει άλλες, μη δημοσιευμένες υποχρεώσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συγκρούσεις συμφερόντων ή ακόμη να διακινδυνεύσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο.

Κάποια στιγμή, ο Τραμπ επικαιροποίησε ένα του πόθεν έσχες για να προσθέσει ένα δάνειό του στον Μάικλ Κοπεν, τον πρώην προσωπικό του δικηγόρο, ο οποίος πλήρωσε την ηθοποιό ενήλικων ταινιών Stormy Daniels για να την εμποδίσει να δημοσιοποιηθεί με ισχυρισμούς για σχέση με τον Trump.

Πηγή: Bloomberg