Το PKK θα απελευθερώσει Τούρκους αιχμαλώτους

Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στην κουρδική μειονότητα και την Τουρκία, με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί 28 χρόνια, η κουρδική ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) δήλωσε ότι θα απευλευθερώσει ομάδα 12 αιχμαλώτων Τούρκων στρατιωτικών και αστυνομικών που κρατούν σε βάσεις ανταρτών Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, εντός μίας εβδομάδας: “Γίνονται τεχνικές προετοιμασίες τώρα. Αποφασίσαμε να παραδώσουμε τους κρατικούς λειτουργούς που κρατάμε αιχμάλωτους μέσα σε μία εβδομάδα», φέρεται πως δήλωσε ο διοικητής του PKK Μουράτ Καραγιλάν”.

Τούρκοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και των υπηρεσιών πληροφοριών άρχισαν συνομιλίες με τον ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν, που παραμένει φυλακισμένος σε ένα νησί κοντά στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο. Στόχος των συνομιλιών αυτών είναι να τερματιστεί μια σύρραξη στην οποία πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Βάσει όσων φέρονται να έχουν συμφωνήσει ο Οτζαλάν και η κυβέρνηση της Άγκυρας, το PKK θα τερματίσει τις εχθροπραξίες και θα αποσύρει τους μαχητές του από το τουρκικό έδαφος στο πλαίσιο της έναρξης μιας διαδικασίας αφοπλισμού της οργάνωσης, με αντάλλαγμα την χορήγηση περισσότερων δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας και την κατοχύρωσή τους στο Σύνταγμα.