Το facebook βλάπτει την ψυχική υγεία;

Σύνδεση ανάμεσα στη χρήση του facebook και τα ψυχωσικά σύνδρομα αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.Οι ασθενείς παρουσίαζαν κάποια συγκεκριμένα προβλήματα όπως μοναξιά και υπερευαισθησία λόγω της απώλειας κάποιου αγαπημένου προσώπου, της απειρίας με την τεχνολογία – αλλά δεν παρουσίαζαν κανένα ιστορικό ψύχωσης και κατάχρησης ουσιών. Το καλό είναι πως όλοι οι ασθενείς επανήλθαν με την κατάλληλη θεραπεία και με φροντίδα.

Το Διαδίκτυο είναι ένας ελεύθερος χώρος που πολλοί χρησιμοποιούν καθημερινά και αποτελεί μέρος μιας φυσιολογικής κοινωνικής ζωής.

Ωστόσο υπάρχει η περίπτωση το Facebook και γενικότερα τα social media να προσελκύσουν όσους βνιώθουν μόνοι ή να λειτουργήσουν ως βήμα για εκφοβισμό ή άλλη συμπεριφορλα.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν αναζητούσαν καταφύγιο από τη μοναχική τους ζωή και βρήκαν παρηγοριά σε έντονες αν και εικονικές σχέσεις. Αυτές οι σχέσεις αν και ξεκίνησαν θετικά τελικά κατέληξαν σε πόνο, προδοσία και αίσθηση εισβολής στην ιδιωτική ζωή.

“Όλοι οι ασθενείς εμφάνισαν ψυχωτικά συμπτώματα, παραισθήσεις σχετικά με τον άνθρωπο και τη σχέση τους μέσα από τον υπολογιστή.

Ορισμένοι από τους ασθενείς άρχιαν να νιώθουν δύσκολα καθώς μοιράζονταν προσωπικές πληροφορίες ή φαντασιώνοντας πως ο σύντροφος τους αγγίζει μέσω οθόνης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Israel Journal of Psychiatry and Related Sciences.