Το Brexit δημιουργεί ευκαιρίες για την κυπριακή οικονομία

Η Κύπρος ως εναλλακτικός προορισμός για εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου που θέλουν να εξάγουν υπηρεσίες προς την ΕΕ

του Greg Demetriou*

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ αναμένεται να ανατρέψει τις διακρατικές ισορροπίες, τόσο στον τομέα της πολιτικής όσο και της οικονομίας. Το «διαζύγιο» αφορά ιδιαίτερα την Κύπρο, καθώς είναι ένα από τα δύο κράτη – μέλη της ΕΕ που στέλνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από το 10% των εξαγωγών τους, ενώ το ΗΒ αποτελεί τον βασικότερο προμηθευτή προϊόντων και υπηρεσιών στη χώρα μας μετά την Ελλάδα. Όπως είναι επίσης γνωστό, υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ του Σίτι του Λονδίνου και του τομέα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Κύπρου και η βρετανική αγορά αποτελεί διαχρονικά τη μεγαλύτερη πηγή τουριστών.

Οι οικονομικές σχέσεις της Κύπρου με τη Βρετανία είναι αναμφισβήτητα στενές. Για τη διατήρηση και διεύρυνσή τους, μάλιστα, υπεγράφη τον Μάρτιο του 2018, ανάμεσα στις δύο χώρες, η επικαιροποιημένη Σύμβαση για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους πάνω στο εισόδημα και στα κεφαλαιουχικά κέρδη, αλλά και την παρεμπόδιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Το ερώτημα που δημιουργείται εύλογα ενόψει Brexit, αφορά στον αντίκτυπο που ενδεχομένως να έχει το «διαζύγιο» στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και ευρύτερα στο σύνολο της κυπριακής οικονομίας.

Μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις του Brexit θα είναι μηδαμινές και διαχειρίσιμες και θα εξαρτηθούν κυρίως από την ισοτιμία που θα έχει η στερλίνα έναντι του ευρώ. Οικονομικοί αναλυτές, κάνουν λόγο ακόμη και για ευκαιρίες ενόψει Brexit. Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ αλλά θα συνεχίσει να αναζητεί εταίρους στον τομέα της οικονομίας και να δραστηριοποιείται εμπορικά στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οικονομικής και εμπορικής σχέσης που θα διαπραγματευθεί με την ΕΕ. Πολλές βρετανικές εταιρείες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να μεταφέρουν εργασίες ή τις έδρες τους από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να εξακολουθήσουν να επωφελούνται από το ευρωπαϊκό «διαβατήριο».

Η Κύπρος παρουσιάζει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όσον αφορά στην προσέλκυση επιχειρήσεων που έχουν έδρα το ΗΒ και επιθυμούν να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, όπως η γεωστρατηγική θέση της, η αγγλική γλώσσα, το αγγλικής βάσης νομικό σύστημα, ο χαμηλός εταιρικός φόρος και η πλήρης συμμετοχή της στην ΕΕ και στην ευρωζώνη. Μετά και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας στην Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό και τη θετική πορεία της οικονομίας της, δημιουργείται γόνιμο έδαφος για επενδύσεις και «μετακομίσεις» εταιρειών.

Οι τομείς που παρουσιάζουν, ίσως, τις μεγαλύτερες προοπτικές για προσέλκυση επενδύσεων είναι ο τομέας του τουρισμού, των επαγγελματικών υπηρεσιών, τα ναυτιλιακά, ο τομέας της ενέργειας και της καινοτομίας, ενώ οι εταιρείες που αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο μεταφέροντας τις εργασίες τους είναι ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια (mutual funds), ταμεία αντισταθμισμένου κινδύνου (hedge funds) και εταιρείες επενδύσεων κεφαλαίου (equity funds). Ήδη, έρευνες αναφέρουν ότι το 22% των χρηματοοικονομικών εταιρειών σκέφτεται να μετακομίσει δραστηριότητες από το Λονδίνο, έτσι ώστε να μη διακοπεί η ομαλή εκτέλεση των εργασιών τους ελέω Brexit.

Δίνοντας ακόμη περισσότερα κίνητρα στη βάση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, όπως η υιοθέτηση μιας πιο φιλελεύθερης πολιτικής, η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει έναν εναλλακτικό προορισμό για εταιρείες του ΗΒ που θέλουν να εξάγουν υπηρεσίες και προϊόντα προς την ΕΕ. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται μια στοχευμένη και συνεκτική στρατηγική, καθώς και συνεχείς μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

* Manager, Ergoserve / FCCA