Αβέρωφ: Η δική μας πλευρά είναι πανέτοιμη για επανέναρξη του διαλόγου

O Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της ημερίδας ενημέρωσης των μαθητών του σχολείου Heritage που διοργάνωσε με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, δήλωσε:

Έχουμε εξελίξεις. Φαίνεται ότι έρχεται η κα Λουτ. Τι μπορείτε να μας πείτε;

Η επίσκεψη της κας Λουτ είναι ένα θετικό σημάδι. Η δική μας πλευρά είναι πανέτοιμη για επανέναρξη του διαλόγου, δεδομένου ότι θα ληφθούν υπόψη στους όρους εντολής οι διαχρονικές θέσεις του ΟΗΕ, αλλά και του ίδιου του Γενικού Γραμματέα στο πλαίσιο που κατέθεσε στην εναρκτήρια τελετή στην παρουσία του στο Κραν Μοντανά.

Η δική μας πλευρά είναι αυτή που επιδιώκει, όχι μόνο να επαναρχίσει ο διάλογος, αλλά και να βρεθεί λύση του κυπριακού όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Είμαστε εμείς που είμαστε συνειδητοποιημένοι και γνωρίζουμε ότι η παράταση και η παρέλευση του χρόνου παγιώνει τα τετελεσμένα, όχι μόνο επί του εδάφους, αλλά και στην συνείδηση των πολιτών, αμφοτέρων των κοινοτήτων. Τα μεγάλα θύματα της τουρκικής εισβολής είναι οι ελληνοκύπριοι. Και όσο παραμένει το αδιέξοδο, η ζημιά είναι στη δική μας πλευρά.

Χθες ο κ. Ακιντζί φαίνεται να κατηγόρησε τη δική μας πλευρά ότι είναι αυτή που οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο.

Το είπα πολλές φορές πως αν θέλουμε να βρούμε λύση του Κυπριακού πρέπει αμφότερες οι πλευρές να κατανοήσουν η μία την άλλη. Δεν μπορούν την ώρα που οι Τ/κ μιλούν για την πολιτική ισότητα, που είναι κάτι που η δική μας πλευρά έχει δεχτεί και είναι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ίδια ώρα να επιμένουν και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και παραμονή των αναχρονιστικών εγγυήσεων.

Την ίδια ώρα και η δική μας πλευρά πρέπει να κατανοήσει την ώρα που πολύ σωστά ζητούμε την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων, να αρνούμαστε την πολιτική ισότητα.

Να αναμένουμε ότι ενδεχομένως αυτή η επίσκεψη να σημαίνει ίσως και μία ελπίδα για επανέναρξη του διαλόγου;

Αυτή είναι η προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη. Αυτή είναι και η θέληση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν εξαρτάται μόνο η καλή θέληση μίας από τις δύο πλευρές.