Το 88% των ασθενών κορωνοϊού που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι

  • Οι ασθενείς αυξάνονται ραγδαία με τον συνολικό αριθμό να φθάνει τους 292, εκ των οποίων οι 80 σε σοβαρή κατάσταση.  Ποσοστό 88% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού

Προβληματισμό προκαλεί στο Υπουργείο Υγείας, ο καθημερινός εντοπισμός θετικών περιστατικών με τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες να είναι 791 και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων να “αγγίζει” τις 99,360.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 410 θάνατοι εκ των οποίων 269 άνδρες και 141 γυναίκες. Με τον μέσο όρο ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια να είναι τα 77,3 έτη.

Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) πραγματοποιήθηκαν χθες ως ακολούθως:

 Δυσοίωνη είναι η κατάσταση μέρα με την μέρα για τα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού οι ασθενείς αυξάνονται ραγδαία με τον συνολικό αριθμό να φθάνει τους 292, εκ των οποίων οι 80 σε σοβαρή κατάσταση.  Ποσοστό 88% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Από τους 80 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 34 είναι διασωληνωμένοι, οι τέσσερις νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 42 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Συνολικά εμβολιάστηκε τουλάχιστον με την 1η δόση το 72,2% του ενήλικου πληθυσμού (18+), και ποσοστό 63,5% του ενήλικου πληθυσμού ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία (2019), εκτιμάται ότι 199,312 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη ανά Επαρχία, όπως φαίνεται και στον συνημμένο χάρτη, η Πάφος εξακολουθεί να έχει την πρωτιά με ποσοστό 81,4% του πληθυσμού της να έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση. Ακολουθούν οι Επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας με 78,4% και 72,7% αντίστοιχα και η Επαρχία Λεμεσού με 70,3%. Το πιο χαμηλό ποσοστό παραμένει στην Επαρχία Λάρνακας με 66,4%.

Στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης παγκύπρια έγιναν από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 26 Ιουλίου συνολικά 6,894 εμβολιασμοί.

Εξάλλου, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε χθες το αίτημα 103 πολιτών για κατάργηση του Safepass, τονίζοντας πως η διαδικασία έκδοσης των Διαταγμάτων ήταν καθόλα νόμιμη και η εκχωρημένη στον Υπουργό Υγείας εξουσία για έκδοσή τους, ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία.