Απόλυτος εξευτελισμός του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού η επέκταση αγοράς υπηρεσιών μέσω των σχολείων ΔΡΑΣΕ

Άμεση αντί- ΔΡΑΣΗ για τα ΔΡΑΣΕ : Απόλυτος εξευτελισμός του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού η επέκταση της αγοράς υπηρεσιών μέσω των σχολείων ΔΡΑΣΕ

Οι προκηρύξεις του ΥΠΠΑΝ για δήλωση ενδιαφέροντος για αγορά υπηρεσιών από εκπαιδευτικούς τόσο στα ΑΠΒ προγράμματα του ΥΠΠΑΝ, όσο και στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία αλλά και στα σχολεία του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης+ (ΔΡΑ.Σ.Ε.+) είναι η σταγόνα που έχει ξεχειλίσει το ποτήρι. Η προκλητική στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη στο συγκεκριμένο θέμα,  χρήζει πλέον άμεσης και δυναμικής αντίδρασης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η σιωπή είναι πλέον ενοχή, ειδικά μετά από όλο αυτό τον αγώνα που οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του ΥΠΠΑΝ, οι Συντεχνίες τους και οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις έχουν δώσει ενάντια στην αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση.

Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και ειδικά η ΠΟΕΔ, δε μπορεί να μένουν απαθείς ή να περιοριστούν σε αντιδράσεις μέσω ανακοινώσεων και επιστολών, τη στιγμή που χιλιάδες ώρες για διδασκαλία παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία θα δοθούν σε εκπαιδευτικούς με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών, μέσα από μια προσπάθεια να καλυφθούν εκπαιδευτικά κενά και πολιτικές, με τον πιο φθηνό αλλά συνάμα και τον πιο εξευτελιστικό για τους εργαζόμενους τρόπο.

Πέραν, από τις απαράδεκτες συνθήκες μέσα στις οποίες θα εργάζονται οι «χαμηλόμισθοι» και χωρίς δικαιώματα εκπαιδευτικοί, η συγκεκριμένη μέθοδος εργοδότησης θα δημιουργήσει και σοβαρά εκπαιδευτικά και διοικητικά προβλήματα στο σχολικό χώρο, αφού εκατοντάδες εκπαιδευτικοί θα πηγαίνουν στο σχολείο μόνον για 3 σαραντάλεπτα την ημέρα, να διδάσκουν συγκεκριμένες ομάδες μαθητών/ριών και να αποχωρούν, χωρίς να έχουν κάποια άλλη σχέση με τη σχολική μονάδα ή/και ακόμη  με τους ίδιους τους μαθητές/ριες τους. Οι συγκεκριμένες πολιτικές δημιουργούν διοικητικά και οργανωτικά προβλήματα και αγνοούν παντελώς το γεγονός ότι το κράτος τα προηγούμενα χρόνια έχει επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό, εκπαιδεύοντας και εξειδικεύοντας εκπαιδευτικούς στη διδασκαλία παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία.

Η απάντηση και η δικαιολογία της κυβέρνησης ότι είναι υποχρεωμένο το κράτος να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη μέθοδο εργοδότησης είναι μύθος αφού ήδη δίνονται ετήσιες συμβάσεις εκπαιδευτικών για να καλύψουν τον χρόνο των συντονιστών και των Διευθυντών.

Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις οφείλουν να αντιδράσουν και μάλιστα δυναμικά. Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι συγκεκριμένες πολιτικές ζήτησε τη δυναμική αντίδραση της ΠΟΕΔ. Ακόμη και τον Μάη, όταν συζητήθηκε στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ το θέμα της συμμετοχής της ΠΟΕΔ έστω και μονόωρη στάση εργασίας των μελών της για στήριξη του απεργιακού αγώνα των εκπαιδευτικών στα ΑΠΒ του ΥΠΠΑΝ και στα ΠΟΣ, η Προοδευτική ζήτησε από το Δ.Σ. την άμεση αντίδραση της ΠΟΕΔ και για τα δύο σοβαρά θέματα που αφορούσαν την αγορά υπηρεσιών στην Εκπαίδευση, πρόταση που δυστυχώς απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ..

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, μέσα σε αυτό το πλαίσιο καταθέτει ξανά τις προτάσεις της στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ για δυναμική αντίδραση, οι οποίες περιλαμβάνουν πέραν των δυναμικών αντιδράσεων, απεργιακών μέτρων και κινητοποιήσεων και τη μη ανάληψη καθηκόντων από τους Διευθυντές και Συντονιστές των ΔΡΑΣΕ.

Η σιωπή πλέον είναι ανοχή, η μη αντίδραση αποτελεί συμπόρευση με τις πολιτικές των κυβερνώντων. Η Παιδεία είναι αγαθό και όχι προϊόν.

Απόστολος Σκουρουπάτης

Μέλος Κεντρικής Γραμματείας Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ.

 

Check Also

Αγορά υπηρεσιών: Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;

*Του Λάμπρου Στεφάνου Κάθε παιδί είναι μοναδικό. Σταδιακά ο/η εκπαιδευτικός συνθέτει το προφίλ των παιδιών …

Το δικαίωμα στην επισκευή

Εδώ και πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να προωθήσει μέτρα για μείωση των αποβλήτων …