Το 70% των Κύπριων πολιτών θεωρεί ότι η Κύπρος έχει ωφεληθεί ως μέλος της ΕΕ

· Μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στις ηλικιακές ομάδες <25 και 25-39

· Περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ψήφος τους μετράει

Ωφελήθηκε η Κύπρος

Όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία βλέπει η πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών (70%) πως έχει προέλθει από την ιδιότητα της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό καταδεικνύεται στο Ευρωβαρόμετρο του Ιούνη. Ο ανάλογος μέσος όρος στις χώρες μέλη της ΕΕ είναι 68% ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία (58%) των ερωτηθέντων πολιτών στην Κύπρο θεωρεί ότι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ είναι κάτι το θετικό.

Γενικότερα, τώρα, πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (68%) συνολικά στις 28 χώρες της ΕΕ πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, αριθμός ο οποίος δεν είχε καταγραφεί από το 1983. Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (56%) συμφωνούν επίσης ότι η φωνή τους «μετράει» στην ΕΕ, ποσοστό που παρουσιάζει αύξηση επτά μονάδων σε σύγκριση με το διάστημα Φεβρουάριος – Μάρτιος 2019, ενώ αποτελεί και το θετικότερο αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο δείκτη από το 2002.

Όσον αφορά το πόσο ενήμεροι είναι οι πολίτες για τις φετινές εκλογές, το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θυμάται να βλέπει ή να ακούει μηνύματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλούσαν τους πολίτες να ψηφίσουν.

Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο μεταξύ όσων τελικά ψήφισαν (50%), ωστόσο 39% όσων απείχαν δήλωσαν ότι υπέπεσαν στην αντίληψή τους τα καλέσματα του Κοινοβουλίου για τη συμμετοχή στις εκλογές. Άλλο ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι αυξήθηκε στις εκλογές του 2019 ο αριθμός των πολιτών που ψήφισαν μεταξύ αυτών που δεν ψήφιζαν πάντα ή δεν το συνήθιζαν, καθώς η σχετική αναλογία των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι «ψηφίζουν πάντα» μειώθηκε κατά 6 μονάδες σε σύγκριση με το 2014.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι υπάρχει άμεση συνάρτηση μεταξύ της πεποίθησης των πολιτών ότι η φωνή τους ακούγεται στην ΕΕ και της σημασίας που αποδίδουν στη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές εκλογές.

 

 

 

·