Το όποιο αδιέξοδο στις συνομιλίες δεν θα λειτουργήσει προς όφελος καμίας πλευράς

Ο  Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου, δήλωσε σήμερα ότι το όποιο αδιέξοδο στη διαδικασία των συνομιλιών δεν θα λειτουργήσει προς όφελος καμίας πλευράς, δήλωσε σήμεραπροσθέτοντας πως «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, τα παιχνίδια προκλητικών σκοπιμοτήτων και απαράδεκτης επίρριψης ευθυνών, οδηγούν τις συνομιλίες σε φαύλο κύκλο” και πως “εφόσον δεν υπάρχει θέληση για κατάληξη σε ένα κοινό πλαίσιο λύσης, οι προσπάθειες θα συνεχίσουν να αποβαίνουν άκαρπες».

Σε ομιλία του κατά την βράβευση νικητών αγώνα δρόμου εις μνήμη του ήρωα της ΕΟΚΑ Μάρκου Δράκου, στο οίκημα της ΣΕΚ στη Λευκωσία, ο κ. Φωτίου επανέλαβε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να μπει σε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, ειδικά όταν υπάρχει διαφωνία στο καίριο θέμα της μίας κυριαρχίας.

Μας ενδιαφέρει έντονα η επανένωση της πατρίδας μας, η οποία να στηρίζει και να στηρίζεται από το λαό, να διασφαλίζει το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως «παράλληλα, στηριζόμενοι στο πλαίσιο αυτό της διεθνούς νομιμότητας, προβάλλουμε και αναδεικνύουμε τη δυνατότητα της πατρίδας μας να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Δεν ζητάμε απλά την ουσιαστική εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα για κάμψη της αδιάλλακτης τουρκικής στάσης, αλλά συνεισφέρουμε ενεργά στη διασφάλιση της ειρήνης. Ο λαός μας, έχει πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, γι’ αυτό και ενστερνίζεται την ανάγκη προώθησης των αρχών που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών», είπε.

Ανέφερε εξάλλου πως «η σκληρή και αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, κλυδωνίζει τον εποικοδομητικό διάλογο που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά».

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι, επιθυμούμε την κατάληξη σε μια κοινή συμφωνία και την εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από τα τούρκικα κατοχικά στρατεύματα και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα για το λαό μας. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, παρά τη διαφορετικότητα, μπορούμε να συμβιώσουμε και να οδηγήσουμε από κοινού την πατρίδα μας, σε πορεία εξέλιξης, προόδου και ευημερίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ακόμη πως «η παρατεταμένη οικονομική κρίση, απειλεί να προκαλέσει φθορά στις διαχρονικές κοινωνικές, ατομικές και εθνικές μας αξίες. Έχοντας κατάλληλους σχεδιασμούς και εργαζόμενοι σε πλαίσιο σύμπνοιας και αγαστής συνεργασίας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις όποιες δυσκολίες».

«Καταβάλλουμε προσπάθειες για ανατροπή των αρνητικών δεδομένων, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία θετικών συνθηκών ανάπτυξης και ευημερίας, σε μια επανενωμένη Κύπρο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Μάρκο Δράκο είπε πως ήταν ένας ήρωας, στον οποίο η ιστορική μνήμη, χάρισε με ευλάβεια την αιώνια νεότητα.

Ο «Λυκούργος» του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, η βαθιά θρησκευόμενη προσωπικότητα, το παλικάρι το οποίο όλοι θαύμαζαν και αγαπούσαν, δείχνει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να οδηγήσουμε την πατρίδα μας στην τελική λύτρωση, ανέφερε.