Το φάντασμα της οικονομικής ύφεσης του 2018 πλανάται πάνω από τις παγκόσμιες αγορές

Ο «μήνας του μέλιτος» για τις παγκόσμιες αγορές έχει πια τελειώσει. Μετοχές, ομόλογα, ακόμα και το πετρέλαιο, καταγράφουν πτώση λόγω του μαζικού sell-off που θυμίζει εποχές Οκτωβρίου του 2018. Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed σε μια προσπάθεια περιορισμού του πληθωρισμού συνεχίζεται κανονικά παρά την απειλή στην οικονομική ανάπτυξη, σε αντίθεση με την κατάσταση πριν από μία 4ετία όταν ο Jerome Powell και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναγκάστηκαν να αναστρέψουν τη στρατηγική τους.

Τα προγράμματα στήριξης αίρονται και οι πιθανότητες δημιουργίας οικονομικής ύφεσης αυξάνονται, οδηγώντας τους επενδυτές σε αμυντική στάση. Οι μετοχές των επιχειρήσεων που παραμένουν σταθερές κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων μετατρέπονται σε επενδυτικά φαβορί, ενώ αυξάνεται και η προσπάθεια των επενδυτών για αντιστάθμιση των ρίσκων των χαρτοφυλακίων τους (hedging).

«Κοινό παράγοντα για τις επενδυτικές κινήσεις αυτές αποτελεί η πιθανότητα δημιουργίας οικονομικής ύφεσης, η οποία έχει ξεπεράσει τις ανησυχίες που ακολουθούν όποια αύξηση των επιτοκίων», ανέφερε ο Robert DeLucia, στέλεχος της Empower, προσθέτοντας πως «οι επενδυτές έχουν λάβει αμυντική στάση και αποφεύγουν τις επισφαλείς επενδυτικές επιλογές».

Από τις αρχές Απριλίου, οι εταιρείες που κυριαρχούν στο δείκτη S&P 500 είναι αυτές που ασχολούνται με τον τομέα της υγείας και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Στο ναδίρ του δείκτη βρίσκονται εταιρείες παραγωγής μικροτσίπ και ναυτιλιακές. Ο δείκτης αυτός καθεαυτός έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 2,6% από τα επίπεδα Μαρτίου.

Τα χρηματιστήρια των αναπτυσσόμενων οικονομιών καταγράφουν παράλληλες απώλειες. Η Fed παραμένει εγκλωβισμένη στον επιθετικότερο κύκλο αύξησης των επιτοκίων από το 1994, τη στιγμή που οι αναλυτές προειδοποιούν για την επερχόμενη οικονομική ύφεση. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των Binky Chadha και Parag Thatte της Deutsche Bank, ο S&P 500 θα καταγράψει πτώση της τάξης του 20% μέχρι το τέλος του 2023.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις μίας τέτοιας ύφεσης. H αγορά εργασίας τα πάει καλά, οι καταθέσεις των νοικοκυριών είναι υγιείς και τα εταιρικά έξοδα παραμένουν σε ικανοποιητικό επίπεδο, παρά τις ανησυχητικές κινήσεις της Fed.

Κύριο λόγο για την πρόσφατη μεταβλητότητα αποτέλεσαν οι προειδοποιήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για συρρίκνωση του ισολογισμού. Το sell-off των ομολόγων αμερικανικού δημοσίου οδήγησε την απόδοση του 10ετούς στο 2,75%. Σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg, η αξία των ομολόγων αυτών κατέγραψε πτώση της τάξης του 2% τον Απρίλιο, ενώ τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικού βαθμού και υψηλών αποδόσεων έχουν επίσης καταγράψει πτώση.

Το sell-off αυτό έχει οδηγήσει τους επενδυτές στη ρευστότητα. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της BofA, οι επενδύσεις σε μετρητά αυξήθηκαν σε υψηλό ρεκόρ διετίας. Οι επενδυτές αλλάζουν, επίσης, τη στρατηγική τους στην αγορά των options, αντιστρέφοντας τις επενδυτικές τους επιλογές που οδήγησαν στην ανάκαμψη του Μαρτίου. Σημειωτέον πως ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Volatility Index έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 3,62 στο 24,18 τον Απρίλιο.

Για τον Ed Yardeni, πρόεδρο της Yardeni Research Inc «δε θα πρέπει να “αντιστεκόμαστε” στις κινήσεις της Fed όταν αυτή προσπαθεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις πιθανότητες μονιμοποίησης των αυξημένων πληθωριστικών επιπέδων και μιας μακροπρόθεσμης περιόδου οικονομικής σύσφιξης, όπως και την πιθανότητα δημιουργίας οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη».