Το Υπουργείο Μεταφορών απαντά σε δημοσίευμα εφημερίδας

Απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών σε δημοσίευμα εφημερίδας

Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου 2016 και με τίτλο «Βενετία η Νέα Λήδρα με τις πρώτες βροχές», στο οποίο γίνεται αναφορά σε επιστολή του Δημάρχου Ιδαλίου προς τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, μέσω της οποίας ζητείται ολοκληρωτική λύση του προβλήματος για την περιοχή με τη δημιουργία δρόμου παράκαμψης, το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων σημειώνει τα ακόλουθα:

1. Το θέμα της δημιουργίας νέας σύνδεσης του οικισμού Νέα Λήδρα με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, μέσω του κόμβου Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε αντικατάσταση της υφιστάμενης υπόγειας διάβασης, είχε εγκριθεί στα πλαίσια της αναβάθμισης του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Αλάμπρας σε έξι λωρίδες κυκλοφορίας. Το έργο περιλαμβανόταν στον Προϋπολογισμό του 2011. Εξαιτίας όμως της δημοσιονομικής κρίσης δεν δόθηκε έγκριση για δημοσίευση του Διατάγματος απαλλοτρίωσης και δεν εγκρίθηκε πρόνοια στους Προϋπολογισμούς του 2012 και μετά, για υλοποίηση του έργου.

2. Το έργο αφορά δρόμο μήκους 1,4 χλμ. περίπου, δύο λωρίδων κυκλοφορίας και το κόστος υπολογίζεται γύρω στο 1 εκ. ευρώ. Με τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, το Τμήμα Δημοσίων Έργων προτίθεται σταδιακά, να προωθήσει την κατασκευή των έργων που είχαν περικοπεί από το 2011 και μετά, ανάλογα με τις διαθέσιμες πιστώσεις. Χρονοδιάγραμμα δεν έχει προς το παρόν καθοριστεί και ενδέχεται να προηγηθεί η αξιολόγηση του έργου σύμφωνα με το νέο Νόμο (Ν.20) για την προώθηση των έργων του Δημοσίου.

3. Όσον αφορά στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην υφιστάμενη υπόγεια διάβαση, έγινε επί τόπου επιθεώρηση από τον Επαρχιακό Μηχανικό Δημοσίων Έργων Λευκωσίας και έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα για παροχέτευση των ομβρίων, σε συνεργασία με τη ΑΤΗΚ, καθότι επηρεάζονταν εγκαταστάσεις της. Επιπρόσθετα, ο Δήμος Ιδαλίου θα κατασκευάσει τοίχους, για προστασία της υπόγειας διάβασης από την διοχέτευση ομβρίων από παρακείμενα τεμάχια.