Το ΥΠΑΜ προωθεί εφαρμογή του νάρκοτεστ στην ΕΦ

Πρόταση νόμου για την εφαρμογή του νάρκοτεστ στην Εθνική Φρουρά με στόχο την πρόληψη κατά των ναρκωτικών, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας.

Η πρόταση κατατέθηκε εκ μέρους του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Ρίκκου Μαππουρίδη, ενώ σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να καταθέσει στην Επιτροπή και το Υπουργείο Άμυνας.
Το Υπουργείο Άμυνας ήδη κατά την τελευταία σειρά κατάταξης εφάρμοσε πιλοτικό πρόγραμμα νάρκοτεστ με δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν σε υποψήφιους για τις ειδικές δυνάμεις και υποψήφιους βαθμοφόρους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα κανένα δείγμα δεν βρέθηκε θετικό στον έλεγχο, πρόσθεσε όμως ότι «δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν κρούσματα στην ΕΦ».

«Από τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας σίγουρα στην ΕΦ, όπως και στην υπόλοιπη κοινωνία, υπάρχει ένας αριθμός στρατιωτών που μπορεί να είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών και αυτό έχει διαφανεί από μετρήσεις που έχουν γίνει», είπε.

Πρόθεση του Υπουργείου, όπως ανέφερε, είναι να καταθέσει στην Επιτροπή νομοσχέδιο που θα αφορά όχι μόνο τις ειδικές δυνάμεις και τους βαθμοφόρους, αλλά και τους εθνοφρουρούς και η Επιτροπή σε ένα με δύο μήνες που θα έχει ενώπιον της το νομοσχέδιο θα προχωρήσει στη ψήφιση νόμου που θα θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας για τη χρήση ναρκωτικών από εθνοφρουρούς, μέσα στα πλαίσια του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης τόνισε ότι στόχος της πρότασης δεν είναι η στοχοποίηση ή η καταδίωξη εθνοφρουρών για τους οποίους υπάρχει υπόνοια ότι κάνουν χρήση ναρκωτικών, αλλά η δειγματοληπτική εξέταση για να διαπιστώνεται αν και πού υπάρχει πρόβλημα με στόχο την καταστολή της χρήσης ναρκωτικών στην ΕΦ.

Εξήγησε ότι το νάρκοτεστ θα γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο που γίνεται στις φυλακές, με τη λήψη δείγματος ούρων από εξουσιοδοτημένα, εκπαιδευμένα άτομα και θα γίνεται δειγματοληπτικά.

Σημείωσε ακόμα ότι δεν παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα διότι το άρθρο 15 του Συντάγματος προνοεί για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, όμως επιτρέπει τη με νόμο θέσπιση διατάξεων, με τις οποίες να επιτρέπεται επέμβαση στην ιδιωτική εκεί όπου υπάρχουν θέματα ασφάλειας ή δημόσιας τάξης.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή, το Υπουργείο Άμυνας δεσμεύτηκε ότι σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα φέρει δικό του σχέδιο νόμου για να συζευχθεί με την πρόταση νόμου.

Ο Ρίκκος Μαππουρίδης εξέφρασε ευαρέσκεια γιατί, όπως είπε, υπήρξε θετική αντιμετώπιση χωρίς προκατάληψη κατά των χρηστών ναρκωτικών, με αποκλειστικό στόχο την πρόληψη.

Ενίσχυση της συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, ζήτησε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να «αναληφθούν ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες και δράσεις πρόληψης του προβλήματος των ναρκωτικών στην ΕΦ, αλλά και βοήθειας ή θεραπείας για όλους όσοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα».

Είπε επίσης ότι το κάθε νομοθετικό μέτρο που θα ληφθεί θα πρέπει πάντα να συνάδει με το Σύνταγμα και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι σε δύο ελέγχους που έγιναν στις 31 Ιουλίου 2013 και 27 Σεπτεμβρίου 2013, σε 156 υποψήφιους βαθμοφόρους και 75 υποψήφιους για τις ειδικές δυνάμεις, αντίστοιχα, δεν εντοπίστηκε κανένα θετικό δείγμα σε ναρκωτικές ουσίες.