ΔΗΚΟ:Χαιρετίζουμε τις προειδοποιήσεις της ΚΤ προς τις τράπεζες

Το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Κίκης Θεοδότου προέβη σήμερα στις πιο κάτω δηλώσεις:

Δίκαιη κατανομή βαρών

Το ΔΗ.ΚΟ χαιρετίζει τις προειδοποιητικές συστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας προς τις Εμπορικές Τράπεζες, για την εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς προς τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Είναι προκλητικό από την στιγμή που ο απλός πολίτης ο οποίος δεν φέρει καμία ευθύνη για την οικονομική κρίση, να καλείται να κάνει τόσες θυσίες για να μπορέσει η οικονομία να επανεκκινήσει και οι διοικήσεις των τραπεζών να προσπαθούν να βρουν τρόπους αύξησης της κερδοφορίας τους κρατώντας τα δανειστικά επιτόκια ψηλά και αρνούμενοι να παρέχουν διευκολύνσεις στους δανειζόμενους τους.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος μας πάνω από όλα προέχει η δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και όχι η μεγιστοποίηση των κερδών από κάποιους.

Ποινικοί ανακριτές τώρα

Το ΔΗ.ΚΟ έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει πως το στοίχημα της επανάκτησης της εμπιστοσύνης από τους πολίτες προς τους θεσμούς θα κερδηθεί όταν υπάρξει παραδειγματική τιμωρία αυτών που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στην καταστροφή.

Η προσπάθεια δαιμονοποίησης ή θεοποίησης του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής δυστυχώς δεν οδηγεί πουθενά. Αντίθετα αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήματος και εντείνει τη δυσπιστία του λαού προς τους πολιτειακούς θεσμούς.

Το ΔΗ.ΚΟ καλεί τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις όπως σταματήσουν την δημόσια πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το πόρισμα και τονίζει όπως τάχιστα υπάρξει διορισμός ποινικών ανακριτών με στόχο την αξιοποίηση τόσο του πορίσματος αλλά και για την περαιτέρω διερεύνηση του όλου θέματος ούτως ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.

Για ακόμη μια φορά καλωσορίζουμε την δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα για εμπλοκή ξένων εμπειρογνωμόνων στην προσπάθεια διαλεύκανσης του οικονομικού αυτού εγκλήματος που έχει διαπραχθεί κατά της Κύπρου, θέση την οποία διατυπώσαμε κατά καιρούς.