Το “τέρας” της ανεργίας και οι φόβοι για ισχυρό πλήγμα στην κοινωνική συνοχή

Στην υλοποίηση μιας δέσμης μέτρων για την στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων και την ανάσχεση της ανεργίας συμφώνησαν χθες Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης κατά την τρίωρη συνάντησή τους, στο Μαξίμου παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Εργασίας Γ. Βρούτση.

Το “τέρας” της ανεργίας πλανάται πάνω απο την κυβέρνηση, η οποία βλέπει πλεον ξεκάθαρα πως  μπορεί να πλήξει καίρια την κοινωνική συνοχή και να αποτελέσει τον νούμερο “ένα” παράγοντα που θα τινάξει στον αέρα τους στόχους του μνημονίου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Εργασίας φέρεται να παρουσίασε ένα σχέδιο στοχευμένων παρεμβάσεων για την ανάσχεση της ανεργίας με κονδύλια που αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την πρόταση του κόμματός του για μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ στο κοινωνικό ταμείο.

Στην χθεσινή σύσκεψη δεν έγινε εκτενής αναφορά στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, για τον οποίο οι κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν ότι είναι ήδη πολύ χαμηλός, ενώ το ζήτημα του ανασχηματισμού, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι ίδιοι, δεν τέθηκε επι τάπητος.