Το Σ. Εθνικής οικονομίας θα εξετάσει τη μελέτη για τον τραπεζικό τομέα

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Χριστόφορος Πισσαρίδης, δήλωσε ότι  τα μέλη του Συμβουλίου στις 31 Μαΐου θα εξετάσουν τη μελέτη που ετοιμάζει το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου  και όταν ολοκληρωθεί η έρευνα θα την αποστείλουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Οικονομικών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι  το Συμβούλιο θα ετοιμάσει μια σειρά από έρευνες και μελέτες διάφορους τομείς της οικονομίας, με σκοπό τον ανασχεδιασμό της.

Ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε πως το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας χωρίστηκε σε ομάδες, οι οποίες μελετούν διάφορα θέματα για την οικονομία, με σκοπό να εξετάσουν ποιο νέο οικονομικό μοντέλο θα μπορούσαν να συστήσουν για την Κύπρο. «Ο πρώτος κλάδος που επείγει και μελετάται τώρα, χωρίς να ξέρω τι αποτελέσματα θα έχει, είναι το τραπεζικό σύστημα, το οποίο μελετά φυσικά και η Κεντρική Τράπεζα από διαφορετική πλευρά», είπε.

Ο κ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη χαλάρωσης των περιορισμών που υπάρχουν και της άρσης της αβεβαιότητας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η έρευνα είναι πιο σφαιρική και δεν περιορίζεται μόνον στους περιορισμούς. «Θα τα κοιτάξουμε όλα, την οργάνωσή του, το μέγεθός του και ό,τι σχετίζεται με την οικονομία», είπε, σημειώνοντας πως το κυριότερο είναι να μην υπάρχει αβεβαιότητα για τις καταθέσεις, και δεύτερον, να αρχίσει η δανειοδότηση σε εταιρείες για να κάνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Όταν ερωτήθηκε αν το Συμβούλιο θα στείλει τις εισηγήσεις του για τον τραπεζικό τομέα στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Πισσαρίδης απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας πως ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Απ’ εκεί και πέρα, κατέληξε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίζει τι θα κάνει.